kwietnia 7, 2012 09:28 przed południem
Niżej prezentujemy wszystkie propozycje konkursowe, nadesłane przez Czytelników.
października 8, 2010 04:29 po południu
Chata z bali, osikowy dach podlaski, a w środku jak w minimuzeum sztuki ludowej z wydzieloną miniizbą podlaską (bo w tym regionie zakochała się właścicielka gospody dawno temu)... Gospoda „Wedle Bucków” w Jagniątkowie potrafi oczarować klimatem i dbałością o szczegóły. Nie chodzi tylko o drobiazgi - przedmioty porozwieszane na ścianach, poukładane w szafkach, kredensach, na stole, obrusy ręcznie haftowane i koniki bujane (dzieci mogą się nimi bawić, nie tylko oglądać). Także podawane dania - bez wyjątku - zdobią na talerzu owoce i... kwiaty.
września 10, 2010 10:58 po południu
Marek Niedźwiecki z radiowej „Trójki” opisywał placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, które tak mu w tym miejscu smakowały. Tutaj stołują się choćby Justyna Kowalczyk, Tomasz Sikora podczas treningów. Czesi przyjeżdżają na żurek, gulaszową i „bramborak”, czyli placek po węgiersku. Sportowcy wybierają lekkostrawne dania z kuchni polskiej.
lipca 30, 2010 03:14 po południu
Na śniadanie wypróbuj jajka po benedyktyńsku, na obiad - sadzone w śmietanie, a na kolację kanapki z pastą jajeczną.
maja 7, 2010 11:01 przed południem
Na dobry początek 2010 roku proponujemy zajrzeć do kultowej restauracji w Karpaczu - „Central Bar 49”. Od dziesięciu lat szefem kuchni jest tutaj Dawid Szarowicz (na zdjęciu). Dzięki takiej stabilności personelu w Central Bar 49 - golonka duszona w piwie i warzywach, rolada z karczku, polędwiczki wieprzowe w sosie z kurek, żurek czy węgierski bogracz (na bazie pomidorów, mięsa, warzyw... z kluseczkami) smakuje tutaj niezmiennie tak samo od lat!
kwietnia 23, 2010 03:25 po południu
W winiarni w Karpaczu o sugestywnej nazwie „Same Dobre Destylaty” można znaleźć inspirację do przygotowania... sylwestrowego przyjęcia. Rozmaitość zimnych i ciepłych przekąsek pobudzi naszą wyobraźnię. Wprawdzie szef kuchni nie zdradzi dziś przepisu na ziołowe marynaty do oliwek i sera fety (to specjalność i „tajemnica zakładu”), ani na nalewki przygotowywane tutaj na bazie... kawy (szlachetnej kawy arabica), kokosu czy cytryny, ale sałatka szefa kuchni spełni nasze oczekiwania na sylwestrową noc.
kwietnia 9, 2010 03:05 po południu
Katarzyna Smułka (na zdjęciu z lewej) i Paulina Żłobińska, uczennice maturalnej klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego ZSLiZ nr 1 w Jeleniej Górze, przygotowały przepis na paszteciki drożdżowe po litewsku. To doskonałe danie główne. Paszteciki świetnie nadają się również jako dodatek choćby do barszczu. Pasują do nich rozmaite farsze: z kapusty, grzybów, cebuli.
kwietnia 2, 2010 04:51 po południu
Żurek babci Heli - gotowany przez mamę, Wiesławę Owsianą - przyniosła z okazji Europejskiego Dnia Gotowania i Jedzenia w jeleniogórskim Zespole Szkół Licealnych i Usługowych... polonistka, Marzena Owsiana-Czepiel.
marca 12, 2010 04:51 po południu
Adrianna Spólnik (na zdjęciu z lewej) i Aleksandra Szydłowska są uczennicami czwartej klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych nr 1 w Jeleniej Górze.
lutego 26, 2010 04:41 po południu
W restauracji jeleniogórskiego Hotelu Mercury zadomowiły się smaki rodem z... Cejlonu. Zwykle wyspa ta kojarzy nam się z herbatą. I słusznie. Sri Lanka (czyli „olśniewający kraj” - nowa nazwa Cejlonu funkcjonuje od 1972 roku) rocznie produkuje 250-300 tysięcy ton herbaty, z tego 94 proc. metodą tradycyjną! Zresztą, któż nie słyszał o herbacie Dilmah?
lutego 19, 2010 11:57 przed południem
Obiegowej opinii, że Polacy wybierają golonkę i schabowego, zaprzeczają goście odwiedzający restaurację „Jędrek” w Kowarach.
lutego 12, 2010 06:01 po południu
Rafała Szafira (na zdjęciu) - gospodarza Stajni Gostar w Jeleniej Górze - Goduszynie - fascynacja końmi i zdobywanie zawodowych szlifów zawiodły za ocean. Od wielu lat regularnie podróżuje do Stanów Zjednoczonych na tamtejsze rancza. Swego czasu podczas rocznego pobytu w Ameryce, pół roku spędził w gospodarstwie weterynaryjnym specjalizującym się w opiece nad końmi westernowymi i tam właśnie zakochał się w prawdziwych stekach z wołowiny.
stycznia 29, 2010 03:36 po południu
- Kuchnia białoruska, bliny, kołduny i niezrównana babka ziemniaczana to smaki mojego dzieciństwa – wspomina Helena Kasperczyk (na zdjęciu), Dyrektor ZSLiZ nr 1 w Jeleniej Górze, gdzie kształcą się uczniowie między innymi w technikum żywienia i gospodarstwa domowego – Zostałam wychowana na ziemniakach, mama eksperymentowała na wzór potraw spod Grodna.
stycznia 22, 2010 05:03 po południu
Od kilku tygodni w samym sercu Jeleniej Góry - na placu Ratuszowym - działa nowa restauracja - pub. Nieprzypadkowo właściciele nazwali ją „Metafora”:
stycznia 15, 2010 04:19 po południu
Krystyna Czajkowska z Łomnicy (na zdjęciu), mama naszego redakcyjnego kolegi, jest specjalistką od wszelkiego rodzaju ciast. Choć z zawodu jest kucharką, nigdy nie pracowała w tym zawodzie. Może dlatego nadal lubi gotować i piec ciasta. Domownicy uwielbiają jej ruskie pierogi popijane czerwonym barszczem albo kaczkę nadziewaną podrobami.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...