A jednak smaki z dzieciństwa pociągają Helenę Kasperczyk najbardziej. „Wciąż pamiętam zapach i smak babki ziemniaczanej mojej mamy” - przyznaje pani dyrektor. Piecze ją niezwykle rzadko...
-Muszę częściej do niej wracać, ziemniaki znów są w łaskach, zwłaszcza te w czystej postaci – tłumaczy – Jako zasadotwórcze, mogą być lekiem dla naszych żółąków, współcześnie obciążonych dużą ilością mięsa, kawy.
Babka ziemniaczana spod Grodna najlepsza jest... odsmażona na patelni na drugi dzień.
BABKA ZIEMNIACZANA (dla 5 osób na 2 dni)
Produkty: 3,5 kg ziemniaków, 4 duże cebule, 4 jaja, 2 szklanki mąki pszennej, pół kg surowego wędzonego boczku, pół kg szynki wieprzowej, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: starte ziemniaki i cebule połączyć z jajami, mąką, doprawić – jak na zwykłe placki ziemniaczane. Na osobnej patelni usmazyć boczek i szynkę – pokrojone w kostkę. Można odlać nadmiar tłuszczu – boczek i szynkę wymieszać z masą ziemniaczaną. Duże naczynie żaroodporne (można piec w formach na tradycyjne baby) posmarować oliwą lub smalcem, przelać masę ziemniaczaną. Piec w piekarniku około 2,5 godzin w temperaturze 200 stopni. 20 minut przed końcem zdjąć przykrycie naczynia. Potrawa jest gotowa, jak brzegi zaczynają odstawać od naczynia. Gorącą „babę ziemniaczaną” wyjąć z formy, kroić jak tort. Podawać samą lub z sosem grzybowym czy pomidorowym.
Nowiny Jeleniogórskie nr 42/01.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...