To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Przepisy naszych Czytelników

Zwycięzca konkursu na danie obiadowe - orkiszowa tarta.

Niżej prezentujemy wszystkie propozycje konkursowe, nadesłane przez Czytelników.

1.

Pikantne roladki drobiowe z szynką wędzoną i serkiem topionym

4 filety z kurczaka

8 cienkich plastrów wędzonej szynki

mała kostka kremowego serka topionego

sok z połowy cytryny

pieprz

2 łyżki cayenne

sos tabasco

bułka tarta, jajko do panierowania

Filety z kurczaka rozbijamy i nacieramy pieprzem i sokiem z cytryny.

Na każdym z nich układamy po 2 plasterki szynki i rozsmarowujemy po 1/4 kostki serka.

Całość porządnie skrapiany sosem tabasco.

Zawijamy i po 2 razy panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z cayenne ( jeśli ktoś nie lubi pikantnych dań może do bułki dodać słodkiej papryki).

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Jeśli nasze roladki są bardzo grube możemy je przed podaniem podpiec w piekarniku żeby nie okazało się, że są surowe w środku.

Podajemy z ulubiona surówką bądź z sałatą z dressingiem cytrynowym.

 

2.

Słodka papryka z pikantnym nadzieniem

2 duże papryki ramiro

150 g kaszy jęczmiennej

zielona papryczka chili

pół czerwonej cebuli

pół łyżeczki soli

łyżeczka masła

łyżka zielonego tabasco

ser feta jako dodatek, ilość wg uznania

Opłukaną kaszę zalewamy 300 ml wody, dodajemy pół łyżeczki soli i łyżeczkę masła.

Doprowadzamy do zagotowania po czym zmniejszamy ogień na najmniejszy i przykrywamy.

Gotujemy przez 15 minut bez odkrywania.

Papryki przekrawamy i krótko podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

Do ugotowanej kaszy dodajemy tabasco, posiekaną cebulę i posiekane chili.

Mieszamy i nadziewamy papryki.

Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Podajemy z serem feta.

 

3.

Szynka wieprzowa w musztardzie

0,5 kg szynki wieprzowej

4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy

pół łyżeczki marynaty staropolskiej

sól

łyżka oleju

Szynkę kroimy na niewielkie kotlety.

Przyprawiamy marynatą i solą oraz smarujemy trzema łyżkami musztardy.

Obsmażamy z dwóch stron na łyżce oleju na bardzo gorącej patelni.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy jeszcze jedną łyżkę musztardy.

Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

4.

Pikantne leczo z cukinii

2 cukinie średniej wielkości

duża cebula

czerwona papryka

4 małe papryczki cayenne lub pieprz cayenne (łyżeczka)

mały kartonik przecieru pomidorowego 250 ml

2 szklanki wywaru warzywnego

1-2 łyżki oleju

Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać 2 szklanki wody.

Wkroić obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię oraz paprykę. Przyprawić i wlać przecier. Przykryć i gotować na małym ogniu, często mieszając. Można przyprawić do smaku.

Danie będzie gotowe, gdy sos zgęstnieje, a cukinia straci surowy wygląd i stanie się "szklista".

Smacznego :)

 

5.

Orkiszowa tarta z pomidorkami

Składniki

Ciasto:

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

100 g margaryny

2 jajka

szczypta soli

Nadzienie:

150 ml śmietany 18 %

2 jajka

pęczek szczypiorku

dymka

3 łyżki zielonego tabasco

różnokolorowe pomidorki koktajlowe (ok 300 g)

Dodatek:

ser feta (do posypania, ilość według uznania)

Mąkę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka.

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.

Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.

Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.

Śmietanę mieszamy z jajkami, tabasco, posiekaną dymką oraz szczypiorkiem.

Zalewamy spód tarty a na wierzch układamy przekrojone na pół pomidorki.

Pieczemy około 40 minut.

Podajemy posypane serem feta

 

6.Grillowany łosoś z pikantną salsą

2 filety z łososia (ok. 250g)

marynata:

łyżeczka oliwy

sok z połowy małej limonki

pół posiekanej papryczki chili

salsa:

3 dojrzałe, soczyste pomidory

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

3 dymki

2 papryczki piri piri

sok z połowy limonki

łyżeczka kolendry

łyżeczka estragonu

łyżka oliwy



Pomidory, czerwoną i zieloną paprykę kroimy na małą kosteczkę.

Dymkę kroimy w plasterki.

Papryczki piri piri siekamy bardzo drobno.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy a na niej krótko podsmażamy piri piri.

Dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy sokiem z limonki a także kolendrą i estragonem zgniecionymi w moździerzu.

Dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Łososia nacieramy marynatą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

Salsę nakładamy do głębokiego talerza a na niej układamy rybę.

 

7.

Grillowany łosoś z musztardą meksykańską

2 filety z łososia

sok z połowy limonki

sos tabasco nadający smak grillowania

2 plasterki marynowanej papryczki jalapeno

musztarda meksykańska z całymi ziarnami gorczycy

Filety z łososia nacieramy sokiem z limonki, sosem tabasco (ilość wg uznania, ja dałam około łyżeczkę na fileta) oraz drobno posiekaną papryczką.

Grillujemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie.

Ja filety miałam zamrożone i grillowały się około 15 minut.

Gotowe podajemy z musztardą meksykańską oraz sałatką z avocado.

 

8.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem

mix ulubionych sałat 300g

rukola 50 g

melon

3 piersi z kurczaka

limonka

tabasco

marynata do kurczaka

2 łyżki oleju rzepakowego

sok z połowy limonki

1 łyżeczka cayenne

pół suszonej papryczki chilli

1 łyżka hiszpańskiej papryki wędzonej



Piersi z kurczaka rozcinamy na filety o grubości około 1 cm.

Papryczkę chilli drobno siekamy i mieszamy z olejem, sokiem z limonki oraz cayenne i wędzoną papryką.

Marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na około 2 godziny.

Następnie układamy go na rozgrzanym grillu pieczemy z dwóch stron około 30 minut.

Sałatę mieszamy z rukolą.

Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki.

Układamy na sałacie.

Gotowego kurczaka kroimy na plasterki i dodajemy do sałatki.

Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz sosem tabasco.

 

9.

Pikantny makaron z chorizo

120 g makaronu typu świderki lub rurki

połowa laski pikantnej kiełbasy chorizo

pół puszki krojonych pomidorów

3 łyżki przecieru pomidorowego ze słoiczka

łyżka oliwy

Makaron gotujemy na sposób al dente w lekko osolonej wodzie.

Chorizo kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy około 3 minuty na łyżce oliwy, wlewamy pół puszki krojonych pomidorów i chwilę gotujemy.

Odsączony makaron dodajemy do kiełbasy i pomidorów, dodajemy jeszcze 3 łyżki przecieru z kartonika, chwilę mieszamy i podajemy.

 

10. Pizza z fetą, salami, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Przygotowanie ciasta:

250 g mąki pszennej

150 ml ciepłej wody

15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant

1 łyżka oliwy z oliwek (ja dodaje oliwy z oliwek czosnkowej)

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

 

Sos pomidorowy:

1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

2 łyżeczki sosu "sambal oelek" (jest dosyć słony, więc ostrożnie z solą)

1 łyżka oliwy z oliwek

suszone oregano, papryczka chilli w płatkach

sól, pieprz, cukier

 

Dodatki:

80-100g sera typu feta

10-15 plasterków salami paprykowego

14-16 pomidorków koktajlowych

2 duże garście rukoli

100 g żółtego sera (edamski lub gouda)

 

Sposób przyrządzenia ciasta:

Z drożdży, wody i cukru robię rozczyn, który następnie odstawiam w

ciepłe miejsce. Do miski przesiewam mąkę. Usypuję z niej kopczyk i

dodaję rozczyn . Dodajemy oliwę z oliwek, sól. Ciasto wyrabiamy około

8-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawiam w ciepłe

miejsce do wyrośnięcia.

 

Sposób przyrządzenia sosu :

Rozgrzewam oliwę na patelni, cebulę podsmażam na złoty kolor, dodaję

pomidory i wszystkie przyprawy: oregano, chilli, sos sambal oelek,

sól, pieprz, czosnek, cukier do smaku - gotuję/podsmażam na wolnym

ogniu przez 10 minut.

 

Ciasto rozwałkowuję na placek, kładę na posmarowanej oliwą blasze.

Placek smaruję sosem pomidorowym, układam plasterki salami, ser żółty

ścieram na tarce oraz rozkładam kawałki fety .

Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut w

temperaturze 160 stopni.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika, posypuję pizzę rukolą i połówkami

pomidorków koktajlowych. Na koniec skrapiam oliwą czosnkową do smaku.

 

11. Diabelskie szaszłyki z krewetek na ruccoli, pomidorach koktajlowych i parmezanie.

10 krewetek 16/20
ruccola
pomidory koktajlowe
parmezan
oliwa
chili
sól
 
Krewetki nabijać na patyczki, oprószyć chili i solą. Układać na patelnię teflonową z odrobiną oliwy i grillować przez około 2 minuty z każdej strony. Ruccolę skropić oliwą, delikatnie wymieszać, położyć na półmisku. Dodać parmezan i pomidory koktajlowe. Grillowane szaszłyki układać na sałatce.

 

DESERY

 

1.

Otrębowe babeczki kokosowe

Ciasto:

9 łyżek zmielonych otrąb owsianych

opakowanie serka homogenizowanego (150g)

2 łyżki cukru trzcinowego

3 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 łyżki wiórków kokosowych

Krem:

opakowanie serka homogenizowanego (150g) lub jogurtu naturalnego

2 łyżki wiórków kokosowych lub drobno posiekanego kokosa

Jajka rozdzielamy.

Zmielone otręby miksujemy z żółtkami i serkiem homogenizowanym, cukrem, proszkiem i kokosem. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Wlewamy masę do silikonowych foremek (do papierowych papilotek masa się przykleja więc lepiej użyć silikonowych).

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut (do suchego patyczka).

Jogurt naturalny lub serek homogenizowany mieszamy z łyżką wiórków kokosowych bądź z kawałeczkami kokosa (wg uznania do wyboru).

Po wystudzeniu babeczki nadziewamy kremem.

 

2.

Pancakes z truskawkami

szklanka mąki

szklanka maślanki

jajko

2 łyżki oleju

200 g truskawek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

bita śmietana

Mąkę z proszkiem do pieczenia, maślanką, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.

Truskawki kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do masy i mieszamy.

Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone podajemy z kleksem bitej śmietany.

 

3.

Budyń czekoladowy z malinami

pół litra mleka

łyżka mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

70 g gorzkiej czekolady

3 łyżki cukru

2 żółtka

łyżka masła

 

Dodatki:

4 kostki gorzkiej czekolady

łyżka mleka

kilka malin

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

Do miski wlewamy szklankę mleka sypiemy mąkę, kakao, cukier oraz żółtka.

Dodajemy także przestudzoną czekoladę.

Mieszamy tak dokładnie aby nie było grudek.

Resztę mleka zagotowujemy wraz z masłem.

Dolewamy zawartość miski i na najmniejszym ogniu cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) doprowadzamy do zagotowania.

Gdy budyń ładnie zgęstnieje przelewamy go do miseczek.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem.

Polewamy budyń i na wierzch kładziemy po kilka malin.

Smacznego :)

 

4.

Mini torciki red velvet

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

łyżka kakao

szklanka maślanki

3/4 szklanki oleju

2 jajka

25 gramów czerwonego barwnika w żelu

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody

Krem:

400 ml śmietanki 30%

125 g serka homogenizowanego o smaku śmietankowym

pół opakowania cukru waniliowego

2 opakowania śmietanfixu (na 400 ml śmietanki)

Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.

To samo robimy z mokrymi składnikami, dodając do nich barwnik, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

Łączymy składniki suche z mokrymi.

Ciasto nakładamy do foremek na babeczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Dokładnie studzimy babeczki.

Śmietankę ubijamy, dodając do niej cukier waniliowy i śmietanfix.

Gdy będzie sztywna, stopniowo dodajemy serek, ubijając do połączenia się składników.

Babeczki kroimy w plastry o grubości około1,5 cm i przekładamy kremem.

Ozdabiamy według uznania.

Ja uważam, że najładniej wyglądają ozdobione okruchami ciasta.

 

5. Herbatnikowe kuleczki

250 g masła

500 g herbatników

pół szklanki cukru pudru

2 łyżki kakao

kieliszek rumu, wódki lub innego alkoholu

 

drobno zmielone orzechy włoskie i wiórki kokosowe do obtaczania

Pokruszone herbatniki ucieramy z cukrem pudrem, masłem, kakao i alkoholem.

Formujemy kuleczki dowolnej wielkości. Z tylu składników wyszło mi około 30 sztuk o średnicy 3 centymetrów.

Obtaczamy je w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych.

 

6. Kawowo-pomarańczowe cake pops

 

350 g herbatników

80 g masła

50 g roztopionej gorzkiej czekolady

80 ml schłodzonej kawy pomarańczowej zaparzonej z 3 łyżeczek

4 łyżki soku pomarańczowego

2 łyżki startej skórki pomarańczowej

do ozdoby:

wykałaczki lub rurki przecięte na pół

50 g roztopionej czekolady

2 łyżki startej skórki z pomarańczy

 

Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.

Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i skórkę pomarańczową, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy schłodzoną kawę i sok pomarańczowy.

Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.

Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.

Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.

Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i za pomocą silikonowego pędzelka

smarujemy kuleczki.

Obtaczamy je w startej skórce pomarańczowej.

Odstawiamy do zastygnięcia ( ja wciskałam je w gąbkę do układania kwiatów;] ).

 

7. Lody truskawkowo-śmietankowe

 

400 ml śmietanki 30 %

100 ml mleka

2 żółtka

50 g cukru pudru

500 g truskawek

2 łyżki cukru

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Stopniowo dodajemy mleko cały czas ucierając.

Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając.

Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.

Truskawki blendujemy z cukrem.

Śmietankę ubijamy na sztywno.

Łączymy wszystkie 3 masy dokładnie ale delikatnie mieszając.

W plastikowym pojemniku wkładamy do zamrażarki.

Lody są gotowe po około 4 godzinach.

Podawałam je z pałeczkami czekoladowo-truskawkowymi.

 

8.Lody bakaliowe

350 ml śmietanki 30%

100 ml mleka

2 żółtka

50 g cukru pudru

2 łyżki soku z pomarańczy

starta skórka z całej pomarańczy

ok. 10 plasterków suszonej moreli

garstka rodzynek sułtańskich

ok. 3 łyżki orzechów włoskich

ok. 3 łyżki orzechów laskowych



Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Stopniowo dodajemy sok i skórkę z pomarańczy a także mleko, cały czas ucierając.

Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając.

Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.

Orzechy drobno mielimy.

Morele kroimy na małe kawałeczki.

Śmietankę ubijamy na sztywno po czym dodajemy do niej wystudzoną masę, zmielone orzechy a także rodzynki i pokrojoną morelę.

Delikatnie ale dokładnie mieszamy i w plastikowym pojemniku wkładamy do zamrażarki.

Lody są gotowe po ok. 4 godzinach.

 

9. Tartaletki z rabarbarem

150 g rabarbaru

150 g mąki

125 g margaryny

90 g cukru

2 jajka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę miksujemy z cukrem i jajkami.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy.

Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.

Do każdej foremki nakładamy po dużej łyżce ciasta a w środek wciskamy pokrojony rabarbar.

Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

10. Słodko-gorzkie tartaletki orzechowe

100 g margaryny

150 g mąki

50 g cukru pudru

2 żółtka

masa:

2 białka

80 g cukru pudru

50 g gorzkiej czekolady

50 g orzechów włoskich

25 g orzechów laskowych

25 g migdałów

kilka orzechów do ozdoby



Składniki na ciasto zagniatamy na gładko i wkładamy na 8 minut do zamrażarki.

Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem.

Wykładamy je schłodzonym ciastem.

Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami.

Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy.

Na podpieczone spody tartaletek wykładamy po łyżce masy i dekorujemy je orzechami wg uznania.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.