1.
Pikantne roladki drobiowe z szynką wędzoną i serkiem topionym
4 filety z kurczaka
8 cienkich plastrów wędzonej szynki
mała kostka kremowego serka topionego
sok z połowy cytryny
pieprz
2 łyżki cayenne
sos tabasco
bułka tarta, jajko do panierowania
Filety z kurczaka rozbijamy i nacieramy pieprzem i sokiem z cytryny.
Na każdym z nich układamy po 2 plasterki szynki i rozsmarowujemy po 1/4 kostki serka.
Całość porządnie skrapiany sosem tabasco.
Zawijamy i po 2 razy panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z cayenne ( jeśli ktoś nie lubi pikantnych dań może do bułki dodać słodkiej papryki).
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Jeśli nasze roladki są bardzo grube możemy je przed podaniem podpiec w piekarniku żeby nie okazało się, że są surowe w środku.
Podajemy z ulubiona surówką bądź z sałatą z dressingiem cytrynowym.
2.
Słodka papryka z pikantnym nadzieniem
2 duże papryki ramiro
150 g kaszy jęczmiennej
zielona papryczka chili
pół czerwonej cebuli
pół łyżeczki soli
łyżeczka masła
łyżka zielonego tabasco
ser feta jako dodatek, ilość wg uznania
Opłukaną kaszę zalewamy 300 ml wody, dodajemy pół łyżeczki soli i łyżeczkę masła.
Doprowadzamy do zagotowania po czym zmniejszamy ogień na najmniejszy i przykrywamy.
Gotujemy przez 15 minut bez odkrywania.
Papryki przekrawamy i krótko podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
Do ugotowanej kaszy dodajemy tabasco, posiekaną cebulę i posiekane chili.
Mieszamy i nadziewamy papryki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Podajemy z serem feta.
3.
Szynka wieprzowa w musztardzie
0,5 kg szynki wieprzowej
4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
pół łyżeczki marynaty staropolskiej
sól
łyżka oleju
Szynkę kroimy na niewielkie kotlety.
Przyprawiamy marynatą i solą oraz smarujemy trzema łyżkami musztardy.
Obsmażamy z dwóch stron na łyżce oleju na bardzo gorącej patelni.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy jeszcze jedną łyżkę musztardy.
Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
4.
Pikantne leczo z cukinii
2 cukinie średniej wielkości
duża cebula
czerwona papryka
4 małe papryczki cayenne lub pieprz cayenne (łyżeczka)
mały kartonik przecieru pomidorowego 250 ml
2 szklanki wywaru warzywnego
1-2 łyżki oleju
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać 2 szklanki wody.
Wkroić obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię oraz paprykę. Przyprawić i wlać przecier. Przykryć i gotować na małym ogniu, często mieszając. Można przyprawić do smaku.
Danie będzie gotowe, gdy sos zgęstnieje, a cukinia straci surowy wygląd i stanie się "szklista".
Smacznego :)
5.
Orkiszowa tarta z pomidorkami
Składniki
Ciasto:
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g margaryny
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
150 ml śmietany 18 %
2 jajka
pęczek szczypiorku
dymka
3 łyżki zielonego tabasco
różnokolorowe pomidorki koktajlowe (ok 300 g)
Dodatek:
ser feta (do posypania, ilość według uznania)
Mąkę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka.
Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.
Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.
Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.
Śmietanę mieszamy z jajkami, tabasco, posiekaną dymką oraz szczypiorkiem.
Zalewamy spód tarty a na wierzch układamy przekrojone na pół pomidorki.
Pieczemy około 40 minut.
Podajemy posypane serem feta
6.Grillowany łosoś z pikantną salsą
2 filety z łososia (ok. 250g)
marynata:
łyżeczka oliwy
sok z połowy małej limonki
pół posiekanej papryczki chili
salsa:
3 dojrzałe, soczyste pomidory
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
3 dymki
2 papryczki piri piri
sok z połowy limonki
łyżeczka kolendry
łyżeczka estragonu
łyżka oliwy
Pomidory, czerwoną i zieloną paprykę kroimy na małą kosteczkę.
Dymkę kroimy w plasterki.
Papryczki piri piri siekamy bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy a na niej krótko podsmażamy piri piri.
Dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy sokiem z limonki a także kolendrą i estragonem zgniecionymi w moździerzu.
Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Łososia nacieramy marynatą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Salsę nakładamy do głębokiego talerza a na niej układamy rybę.
7.
Grillowany łosoś z musztardą meksykańską
2 filety z łososia
sok z połowy limonki
sos tabasco nadający smak grillowania
2 plasterki marynowanej papryczki jalapeno
musztarda meksykańska z całymi ziarnami gorczycy
Filety z łososia nacieramy sokiem z limonki, sosem tabasco (ilość wg uznania, ja dałam około łyżeczkę na fileta) oraz drobno posiekaną papryczką.
Grillujemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie.
Ja filety miałam zamrożone i grillowały się około 15 minut.
Gotowe podajemy z musztardą meksykańską oraz sałatką z avocado.
8.
Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem
mix ulubionych sałat 300g
rukola 50 g
melon
3 piersi z kurczaka
limonka
tabasco
marynata do kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z połowy limonki
1 łyżeczka cayenne
pół suszonej papryczki chilli
1 łyżka hiszpańskiej papryki wędzonej
Piersi z kurczaka rozcinamy na filety o grubości około 1 cm.
Papryczkę chilli drobno siekamy i mieszamy z olejem, sokiem z limonki oraz cayenne i wędzoną papryką.
Marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na około 2 godziny.
Następnie układamy go na rozgrzanym grillu pieczemy z dwóch stron około 30 minut.
Sałatę mieszamy z rukolą.
Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki.
Układamy na sałacie.
Gotowego kurczaka kroimy na plasterki i dodajemy do sałatki.
Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz sosem tabasco.
9.
Pikantny makaron z chorizo
120 g makaronu typu świderki lub rurki
połowa laski pikantnej kiełbasy chorizo
pół puszki krojonych pomidorów
3 łyżki przecieru pomidorowego ze słoiczka
łyżka oliwy
Makaron gotujemy na sposób al dente w lekko osolonej wodzie.
Chorizo kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy około 3 minuty na łyżce oliwy, wlewamy pół puszki krojonych pomidorów i chwilę gotujemy.
Odsączony makaron dodajemy do kiełbasy i pomidorów, dodajemy jeszcze 3 łyżki przecieru z kartonika, chwilę mieszamy i podajemy.
10. Pizza z fetą, salami, rukolą i pomidorkami koktajlowymi
Przygotowanie ciasta:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
1 łyżka oliwy z oliwek (ja dodaje oliwy z oliwek czosnkowej)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki sosu "sambal oelek" (jest dosyć słony, więc ostrożnie z solą)
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano, papryczka chilli w płatkach
sól, pieprz, cukier
Dodatki:
80-100g sera typu feta
10-15 plasterków salami paprykowego
14-16 pomidorków koktajlowych
2 duże garście rukoli
100 g żółtego sera (edamski lub gouda)
Sposób przyrządzenia ciasta:
Z drożdży, wody i cukru robię rozczyn, który następnie odstawiam w
ciepłe miejsce. Do miski przesiewam mąkę. Usypuję z niej kopczyk i
dodaję rozczyn . Dodajemy oliwę z oliwek, sól. Ciasto wyrabiamy około
8-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawiam w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Sposób przyrządzenia sosu :
Rozgrzewam oliwę na patelni, cebulę podsmażam na złoty kolor, dodaję
pomidory i wszystkie przyprawy: oregano, chilli, sos sambal oelek,
sól, pieprz, czosnek, cukier do smaku - gotuję/podsmażam na wolnym
ogniu przez 10 minut.
Ciasto rozwałkowuję na placek, kładę na posmarowanej oliwą blasze.
Placek smaruję sosem pomidorowym, układam plasterki salami, ser żółty
ścieram na tarce oraz rozkładam kawałki fety .
Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut w
temperaturze 160 stopni.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika, posypuję pizzę rukolą i połówkami
pomidorków koktajlowych. Na koniec skrapiam oliwą czosnkową do smaku.
11. Diabelskie szaszłyki z krewetek na ruccoli, pomidorach koktajlowych i parmezanie.
10 krewetek 16/20
ruccola
pomidory koktajlowe
parmezan
oliwa
chili
sól
Krewetki nabijać na patyczki, oprószyć chili i solą. Układać na patelnię teflonową z odrobiną oliwy i grillować przez około 2 minuty z każdej strony. Ruccolę skropić oliwą, delikatnie wymieszać, położyć na półmisku. Dodać parmezan i pomidory koktajlowe. Grillowane szaszłyki układać na sałatce.
DESERY
1.
Otrębowe babeczki kokosowe
Ciasto:
9 łyżek zmielonych otrąb owsianych
opakowanie serka homogenizowanego (150g)
2 łyżki cukru trzcinowego
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki wiórków kokosowych
Krem:
opakowanie serka homogenizowanego (150g) lub jogurtu naturalnego
2 łyżki wiórków kokosowych lub drobno posiekanego kokosa
Jajka rozdzielamy.
Zmielone otręby miksujemy z żółtkami i serkiem homogenizowanym, cukrem, proszkiem i kokosem. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Wlewamy masę do silikonowych foremek (do papierowych papilotek masa się przykleja więc lepiej użyć silikonowych).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut (do suchego patyczka).
Jogurt naturalny lub serek homogenizowany mieszamy z łyżką wiórków kokosowych bądź z kawałeczkami kokosa (wg uznania do wyboru).
Po wystudzeniu babeczki nadziewamy kremem.
2.
Pancakes z truskawkami
szklanka mąki
szklanka maślanki
jajko
2 łyżki oleju
200 g truskawek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
bita śmietana
Mąkę z proszkiem do pieczenia, maślanką, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.
Truskawki kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do masy i mieszamy.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone podajemy z kleksem bitej śmietany.
3.
Budyń czekoladowy z malinami
pół litra mleka
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
70 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru
2 żółtka
łyżka masła
Dodatki:
4 kostki gorzkiej czekolady
łyżka mleka
kilka malin
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Do miski wlewamy szklankę mleka sypiemy mąkę, kakao, cukier oraz żółtka.
Dodajemy także przestudzoną czekoladę.
Mieszamy tak dokładnie aby nie było grudek.
Resztę mleka zagotowujemy wraz z masłem.
Dolewamy zawartość miski i na najmniejszym ogniu cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) doprowadzamy do zagotowania.
Gdy budyń ładnie zgęstnieje przelewamy go do miseczek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem.
Polewamy budyń i na wierzch kładziemy po kilka malin.
Smacznego :)
4.
Mini torciki red velvet
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
łyżka kakao
szklanka maślanki
3/4 szklanki oleju
2 jajka
25 gramów czerwonego barwnika w żelu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Krem:
400 ml śmietanki 30%
125 g serka homogenizowanego o smaku śmietankowym
pół opakowania cukru waniliowego
2 opakowania śmietanfixu (na 400 ml śmietanki)
Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
To samo robimy z mokrymi składnikami, dodając do nich barwnik, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Łączymy składniki suche z mokrymi.
Ciasto nakładamy do foremek na babeczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Dokładnie studzimy babeczki.
Śmietankę ubijamy, dodając do niej cukier waniliowy i śmietanfix.
Gdy będzie sztywna, stopniowo dodajemy serek, ubijając do połączenia się składników.
Babeczki kroimy w plastry o grubości około1,5 cm i przekładamy kremem.
Ozdabiamy według uznania.
Ja uważam, że najładniej wyglądają ozdobione okruchami ciasta.
5. Herbatnikowe kuleczki
250 g masła
500 g herbatników
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
kieliszek rumu, wódki lub innego alkoholu
drobno zmielone orzechy włoskie i wiórki kokosowe do obtaczania
Pokruszone herbatniki ucieramy z cukrem pudrem, masłem, kakao i alkoholem.
Formujemy kuleczki dowolnej wielkości. Z tylu składników wyszło mi około 30 sztuk o średnicy 3 centymetrów.
Obtaczamy je w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych.
6. Kawowo-pomarańczowe cake pops
350 g herbatników
80 g masła
50 g roztopionej gorzkiej czekolady
80 ml schłodzonej kawy pomarańczowej zaparzonej z 3 łyżeczek
4 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki startej skórki pomarańczowej
do ozdoby:
wykałaczki lub rurki przecięte na pół
50 g roztopionej czekolady
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.
Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i skórkę pomarańczową, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy schłodzoną kawę i sok pomarańczowy.
Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i za pomocą silikonowego pędzelka
smarujemy kuleczki.
Obtaczamy je w startej skórce pomarańczowej.
Odstawiamy do zastygnięcia ( ja wciskałam je w gąbkę do układania kwiatów;] ).
7. Lody truskawkowo-śmietankowe
400 ml śmietanki 30 %
100 ml mleka
2 żółtka
50 g cukru pudru
500 g truskawek
2 łyżki cukru
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mleko cały czas ucierając.
Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.
Truskawki blendujemy z cukrem.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Łączymy wszystkie 3 masy dokładnie ale delikatnie mieszając.
W plastikowym pojemniku wkładamy do zamrażarki.
Lody są gotowe po około 4 godzinach.
Podawałam je z pałeczkami czekoladowo-truskawkowymi.
8.Lody bakaliowe
350 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
2 żółtka
50 g cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
starta skórka z całej pomarańczy
ok. 10 plasterków suszonej moreli
garstka rodzynek sułtańskich
ok. 3 łyżki orzechów włoskich
ok. 3 łyżki orzechów laskowych
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy sok i skórkę z pomarańczy a także mleko, cały czas ucierając.
Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.
Orzechy drobno mielimy.
Morele kroimy na małe kawałeczki.
Śmietankę ubijamy na sztywno po czym dodajemy do niej wystudzoną masę, zmielone orzechy a także rodzynki i pokrojoną morelę.
Delikatnie ale dokładnie mieszamy i w plastikowym pojemniku wkładamy do zamrażarki.
Lody są gotowe po ok. 4 godzinach.
9. Tartaletki z rabarbarem
150 g rabarbaru
150 g mąki
125 g margaryny
90 g cukru
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę miksujemy z cukrem i jajkami.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy.
Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.
Do każdej foremki nakładamy po dużej łyżce ciasta a w środek wciskamy pokrojony rabarbar.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
10. Słodko-gorzkie tartaletki orzechowe
100 g margaryny
150 g mąki
50 g cukru pudru
2 żółtka
masa:
2 białka
80 g cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów włoskich
25 g orzechów laskowych
25 g migdałów
kilka orzechów do ozdoby
Składniki na ciasto zagniatamy na gładko i wkładamy na 8 minut do zamrażarki.
Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem.
Wykładamy je schłodzonym ciastem.
Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami.
Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone spody tartaletek wykładamy po łyżce masy i dekorujemy je orzechami wg uznania.
Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...