I choć nadal ulubionymi potrawami pani Ireny jest karczek tradycyjnie pieczony, kaczka francuska (ale tylko „podwórkowa”), żurek i golonka - do swojej restauracji wprowadziła również pizzę i makarony. Przyznaje, że wspaniałe pasty nauczyła się robić... oglądając telewizyjne programy kulinarne. Wzorem kucharza jest dla niej Jamie Oliver, znany angielski mistrz. To u niego podpatrzyła, jak połączyć makaron z cukinią i dodać ulubiony przez wielu panów boczek. Pieczoną kaczkę obkładaną startym selerem i powidłami śliwkowymi rezerwuje na swój domowy świąteczny użytek. Dzić zdradza przepis na pastę. Zaznacza jednak:
- Wszystkiego zdradzić nie mogę, każdy kucharz ma swoje tajemnice...
MAKARON z CUKINIĄ (przepis na 4 osoby)
Produkty: 500g makaronu (mogą być rurki, świderki, duże muszle...), garść pokrojonego wędzonego boczku, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, pół strąka małej papryczki chili, pół kg cukinii (2 średnie), 1 nieduży ser pleśniowy (np. lazur), starty parmezan do posypania, garść żółtego sera pokrojonego w kostkę, pieprz, sól, bazylia.
Przygotowanie: makaron ugotować na „pół twardo”. Na patelnię dać „chlust” oliwy, posiekaną cebulę i czosnek, papryczkę chili i cukinię startą na grubej tarce (bez obierania! - warunek: skórka musi być aksamitna). Podsmażać krótko - około 10 minut. Pod koniec wrzucić żółty ser i lazur, dodać przyprawy. Ugotowany makaron dorzucić na patelnię - krótko odparować. Na talerzu danie posypać startym parmezanem.
Nowiny Jeleniogórskie nr 44/09.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...