Żurek babci Heli (przepis na 2,5 - 3 l żurku)
Najpierw trzeba zrobić zakwas: 7-8 czubatych łyżek mąki żytniej zalać 1 l wody i trzymać w słoiku przykrytym ściereczką przez trzy dni, koniecznie w ciepłym miejscu (koło pieca lub kaloryfera). Po trzech dniach wylać połowę zawartości słoiczka, dodać znów 5 łyżek żytniej mąki i 1 płaską łyżkę płatków owsianych. Zakwas ma stać przez kolejne trzy dni. Następnie przecedzić go i rozlać do słoiczków. W takich słoiczkach w lodówce może stać do 2 tygodni.
Na 3 l żurku potrzebujemy jeden półlitrowy słoik zakwasu.
3 l wody zagotować z 2 listkami laurowymi, 3-4 zielem angielskim, wegetą do smaku i solą. Zakwas roztrzepać z osobnej miseczce z 2 żółtkami i 100g mleka, wlać do wody, lekko zagotować, odstawić na mały ogień. Kiedy utworzy się kożuch - zszumować. Dosmakować czosnkiem i pieprzem. Żurek jest gotowy. Do miseczki kroimy ugotowane jajko, kiełbasę, można dodać podgotowane grzyby (wtedy odrobinę wywaru z grzybów można dodać do żurku). Miseczkę napełniamy żurkiem, a wierzch polewamy gorącymi skwarkami z boczku lub słoniny. Podany w chlebie, żurek wygląda świetnie.
Nowiny Jeleniogórskie nr 47/09.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...