Do końca listopada w restauracji Hotelu Mercury można spróbować smaku sałatki z morską rybą na ryżu z chilli, curry z kurczaka w imbirowo-cynamonowym sosie, curry z łososia na kalafiorze i papryce z kokosowymi wiórkami czy kokosowych naleśników z ananasowym sosem. Owocu durian restauracja nie posiada.
Łukasz Dobrowolski (na zdjęciu) z hotelowej restauracji zdradza dziś przepis na potrawę, która przypominać ma zapach wyspy na Oceanie Indyjskim, zwanej „łzą Indii”.
KULECZKI WOŁOWE
Produkty: 1 kg mielonej wołowiny (lub kurczaka, indyka), po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, goździków, cynamonu, posiekanego imbiru i czosnku, sól, 1 cebula, tarta bułka, 3 białka, 3 rozgniecione ugotowane ziemniaki, pół łyżeczki chilli, olej.
Przygotowanie: Posiekaną cebulę zeszklić na odrobinie oleju, kiedy zacznie się rumienić - dodać mięso i smażyć pięć minut. Dodać przyprawy, chili, czosnek, imbir, posolić - smażyć, aż mięso nie będzie już surowe. Zdjąć z ognia, dodać ziemniaki, połączyć z mięsem. Formować kulki, panierować w lekko ubitych bialkach i tartej bułce, smażyć w gorącym głębokim oleju.
SAŁATKA z CUKINII i CURRY (przetwory na zimę)
Produkty: 3 kg cukinii, 1 kg świeżej papryki, 0,30 kg ostrej papryki, 0,5 kg cebuli (najlepiej czosnkowej).
Zalewa: 0,3 l octu 10 proc., 1 kg cukru, 0,01 kg soli, łyżeczka goździków, łyżeczka curry w proszku, łyżeczka gorczycy, 1 l wody.
Przygotowanie: warzywa pokroić w kostkę, zasypać solą, odstawić na 3 godziny, odsączyć. Zalewę gotować 20 minut. Warzywa włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą, pasteryzować około 20-25 minut.
Nowiny Jeleniogórskie nr 45/09
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...