To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Przymiarka do sylwestrowego menu!

Przymiarka do sylwestrowego menu!

W winiarni w Karpaczu o sugestywnej nazwie „Same Dobre Destylaty” można znaleźć inspirację do przygotowania... sylwestrowego przyjęcia. Rozmaitość zimnych i ciepłych przekąsek pobudzi naszą wyobraźnię. Wprawdzie szef kuchni nie zdradzi dziś przepisu na ziołowe marynaty do oliwek i sera fety (to specjalność i „tajemnica zakładu”), ani na nalewki przygotowywane tutaj na bazie... kawy (szlachetnej kawy arabica), kokosu czy cytryny, ale sałatka szefa kuchni spełni nasze oczekiwania na sylwestrową noc.

Winiarnia ta specjalizuje się w przekąskach regionalnych przywiezionych z Włoch, Hiszpanii czy Francji. Obok suszonego mięsa, wędlin, oliwek i serów w marynacie, serwuje się tutaj krewetki grillowane w skorupce (podawane z masłem czosnkowym), steki na różne sposoby, peklowany karczek, ale i... kociołek węgierski lub kiełbaski karkonoskie (białe kiełbaski w aromatycznych ziołach i pomidorach).

- Zimą Polacy wybierają mięsa, ale wiosna to królestwo sałatek - przekonuje Sebastian Kopiej, współwłaściciel „Samych Dobrych Destylatów”. Zimą można przygotować wariację z sałaty lodowej i... grillowanego boczku. Sałatką, która najlepiej będzie się komponować z ekscytującą Sylwestrową Nocą, jest...

SAŁATKA z MELONEM, grillowanym KURCZAKIEM i WINOGRONAMI (1 porcja)
Produkty: garść sałaty lodowej, 5 dag sera żółtego, 6-7 sztuk winogrona, pół pomidora, 1 mały ogórek świeży, 10 dag melona miodowego, 100 g płatów z kurczaka.

Przygotowanie: filet kroimy w grubą kostkę, grillujemy na patelni, oprószamy solą i grubo zmielonym pieprzem, pod koniec dodajemy na patelnię odrobinę masła (można czosnkowego). Sałatę szarpiemy, układamy na talerzu; wierzch posypujemy startym serem. Melona, pomidora i ogórek kroimy w grubą kostkę - układamy na sałacie posypanej serem razem z winogronami. Zalewamy sosem vinegrette przygotowanym na bazie oliwy, octu winnego, musztardy (doprawić pieprzem i solą). Teraz sałatkę polewamy odrobiną sosu jogurtowo-majonezowego z dodatkiem koniaku. Na wierzch wykładamy zgrillowany płat z kurczaka. Sałatkę ozdabiamy świeżymi ziołami (bazylia, oregano).

Sałatkę podajemy z białym wytrawnym winem.

Nowiny Jeleniogórskie nr 50/09.