Spośród specjałów z karty dań szef kuchni prezentuje dziś dwa przepisy: na błyskawiczną zupę serową z grzankami i szynką oraz na pierś kurczaka faszerowaną jajkiem, szpinakiem i czerwoną papryką.
ZUPA SEROWA (przepis na 4 osoby)
Produkty: 3 serki topione kremowe, pół litra bulionu drobiowego, 20-30 dag szynki, grzanki przygotowane z bułki, mąka.
Przygotowanie: do rozgrzanego bulionu dodać topione serki, zagotować, doprawić solą, pieprzem, maggi, zagęścić 4-5 łyżkami mąki i 2 łyżkami 30-proc. śmietany. Dodać pokrojoną szynkę i grzanki.
PIERŚ KURCZAKA FASZEROWANA jajkiem, szpinakiem i czerwoną papryką (przepis na 1 porcję)
Produkty: nieduża pierś z kurczaka, ćwiartka ugotowanego na twardo jajka, 2 łyżki mrożonego szpinaku, 4 paski czerwonej papryki.
Przygotowanie: ostrym nożem w piersi kurczaka naciąć „kieszeń”. Szpinak udusić na maśle z czosnkiem, doprawić solą. Pierś kurczaka nafaszerować szpinakiem, jajkiem i papryką, spiąć wykałaczkami, smażyć z każdej strony około 5 minut. Podawać z kluskami śląskimi, surówkami i sosem ze szpinaku (przygotowanym na bazie roztopionego masła, szpinaku, bulionu, czosnku, z dodatkiem soli i pieprzu, odrobiny mąki do zagęszczenia - rozdrobnionego blenderem).
Nowiny Jeleniogórskie nr 14/10.
Komentarze (2)
jak pierś z kurczaka to można też tak: pierś poonrjoka w kosteczkę, usmażona na oliwie z oliwek. do tego dorzucasz wcześniej ugotowany ryż, dodajesz sosu sojowego, czosnku w proszku, piri-piri w płynie i sekretny składnik dania, czyli czarna fasola (ale koniecznie z odrobiną zalewy!). To taka wariacja Twojego dania i trochę tak jak C.Z sugeruje. Przepis sprzedał mi znajomy. Super danie.