To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.
marca 24, 2012

Dla biednych studentów lub poszczących w piątki mogą być proste i tanie w przygotowaniu ziemniaczane kotleciki. Oto w jaki spsób uczniowie trzeciej klasy technikum żywienia w „Gastronomie” wykorzystują to najbardziej pospolite i polskie warzywo.

marca 17, 2012

Był już na słodko, teraz przyszedł czas na mięsno-warzywny farsz do naleśników. Jak widać to proste ciasto może stać się bazą nie tylko pod lekki deser, ale także błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Oto trzy propozycje ich przyrządzenia według trzecioklasistów z technikum żywienia z sobieszowskiego „Rolnika”.

marca 3, 2012

Zostały ci resztki jedzenia? Nie wiesz co z nich przygotować? Zrób makaronową zapiekankę. Ona zawsze się uda. Oto jak Szymon Lasota i Dariusz Tomaszewski z technikum żywienia ZSLiU w Jeleniej Górze przygotowują swoje popisowe danie.

lutego 25, 2012

Brzmi niełatwo, ale jest banalnie proste. Do tego nieograniczona ilość dodatków i przepis można wykorzystać na co najmniej kilka obiadów. Oto jak Ewa Lӧffler i Michał Chrzanowski, przyszli kucharze z jeleniogórskiej „Handlówki”, pomagają szybko przygotować danie dla sześciu osób.

lutego 18, 2012

Dla znudzonych tradycyjnymi zupami proponujemy w ten weekend kremy. W ich przyrządzeniu pomoże nam Łukasz Przychodzień z technikum żywienia z ZSLiU. Krem to idealna na mroźne, zimowe popołudnia potrawa. Jest nie tylko pożywna, ale także zdrowa. Do wyboru prezentujemy przepis na krem groszkowy i pomidorowy lub dla ambitnych groszkowo-pomidorowy.