To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Gotuj z nj24.pl – zapiekanka makaronowa

Zdaniem uczniów to jedno z najprostszych dań. Trudno je zepsuć

Zostały ci resztki jedzenia? Nie wiesz co z nich przygotować? Zrób makaronową zapiekankę. Ona zawsze się uda. Oto jak Szymon Lasota i Dariusz Tomaszewski z technikum żywienia ZSLiU w Jeleniej Górze przygotowują swoje popisowe danie.

SKŁADNIKI

0,5 kgmakaronu (świderki lub rurki)

0,3 kg kiełbasy

0,3 kg pieczarek

1 czerwona papryka

2 cebule

pęczek zielonej pietruszki

1 jajko

mała śmietana 18%

3 łyżki majonezu

0,20 kg sera gouda

ketchup

sól, pieprz

 

Na początku gotujemy makaron. Kiełbasę, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy, a następnie lekko podsmażamy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym mieszamy z makaronem i zieloną pietruszką. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. W międzyczasie łączymy jajko z majonezem i śmietaną. Po minimum 20 minutach zalewamy tym zapiekankę i ponownie pieczemy. Pod koniec zapiekania układamy na potrawie plastry sera. Danie będzie gotowe z chwilą roztopienia się sera.

zapiekanka.jpeg
zapiekanka1.jpeg
zapiekanka2.jpeg
zapiekanka3.jpeg
zapiekanka4.jpeg
zapiekanka5.jpeg
zapiekanka6.jpeg
zapiekanka7.jpeg

Komentarze (1)

Super danie