SKŁADNIKI
0,5 kgmakaronu (świderki lub rurki)
0,3 kg kiełbasy
0,3 kg pieczarek
1 czerwona papryka
2 cebule
pęczek zielonej pietruszki
1 jajko
mała śmietana 18%
3 łyżki majonezu
0,20 kg sera gouda
ketchup
sól, pieprz
Na początku gotujemy makaron. Kiełbasę, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy, a następnie lekko podsmażamy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym mieszamy z makaronem i zieloną pietruszką. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. W międzyczasie łączymy jajko z majonezem i śmietaną. Po minimum 20 minutach zalewamy tym zapiekankę i ponownie pieczemy. Pod koniec zapiekania układamy na potrawie plastry sera. Danie będzie gotowe z chwilą roztopienia się sera.
Komentarze (1)
Super danie