To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Gotuj z nj24.pl – naleśniki z „Rolnika”

Gotuj z nj24.pl – naleśniki z „Rolnika”

Był już na słodko, teraz przyszedł czas na mięsno-warzywny farsz do naleśników. Jak widać to proste ciasto może stać się bazą nie tylko pod lekki deser, ale także błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Oto trzy propozycje ich przyrządzenia według trzecioklasistów z technikum żywienia z sobieszowskiego „Rolnika”.

CIASTO NALEŚNIKOWE

3 jajka

szklanka mleka

pół szklanki wody

200 g mąki

2 łyżki oleju

Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Konsystencja ciasta zależy od tego, ile dodajemy do niego mąki. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.

NALEŚNIKI W SAKIEWKACH

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

2 puszki kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

1 czerwona papryka

0,2 kg sera gouda (do posypania)

olej

sól i pieprz

Na początku podsmażamy na patelni mięso mielone. Kiedy się już zarumieni, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę paprykę i pozostałe warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz kładziemy na środek usmażonych naleśników, które posypujemy startym serem. Naleśniki zawijamy w sakiewkę i związujemy np. szczypiorkiem lub natką pietruszki, ewentualnie za pomocą wykałaczki. Wstawiamy je na około kwadrans do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika.

NALEŚNIKI Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM

2 pojedyncze płaty z kurczaka

1 pomidor

1 ogórek

sałata

sos czosnkowy (pół słoiczka małego majonezu i pół małego opakowania śmietany 18%, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie)

olej

sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany

Pokrojone w kostkę mięso obtaczamy w przyprawach, a następnie smażymy na patelni. W kostkę kroimy również warzywa, mieszamy z sosem czosnkowym, a na końcu z usmażonymi, ale już ostygniętymi płatami. Naleśniki zawijamy w rulon i podajemy.

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SOSEM CZOSNKOWYM

1 opakowanie szpinaku

5 ząbków czosnku

małe opakowanie śmietany 18%

0,2 kg sera gouda (do posypania)

wegeta, pieprz

W pierwszej kolejności rozmrażamy na paleni szpinak. Następnie dodajemy do niego posiekany czosnek i przyprawy. Wszystko podsmażamy. Na koniec wlewamy całe opakowanie śmietany i mieszamy. Tak ostudzony farsz nakładamy na naleśniki, które zawijamy. Posypujemy je serem żółtym. Naleśniki zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

nalesniki w sakiewkach.jpeg
nalesniki w sakiewkach1.jpeg
nalesniki w sakiewkach2.jpeg
nalesniki w sakiewkach3.jpeg
nalesniki z kurczakiem i warzywami.jpeg
nalesniki ze szpinakiem.jpeg
nalesniki ze szpinakiem1.jpeg