To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Gotuj z nj24.pl – polędwiczki w cieście biszkoptowo-naleśnikowym

Polędwiczki w cieście biszkoptowo-naleśnikowym

Brzmi niełatwo, ale jest banalnie proste. Do tego nieograniczona ilość dodatków i przepis można wykorzystać na co najmniej kilka obiadów. Oto jak Ewa Lӧffler i Michał Chrzanowski, przyszli kucharze z jeleniogórskiej „Handlówki”, pomagają szybko przygotować danie dla sześciu osób.

0,5 kg polędwicy

3 jajka

¾ szklanki mleka

½ szklanki mąki

olej

sól, pieprz, tymianek

 

Najpierw marynujemy polędwicę solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z mlekiem. Doprawiamy szczyptą soli i ewentualnie innymi przyprawami według uznania. Tak przygotowaną masę łączymy z ubitymi białkami i wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby zgęstniało. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany kremówki. Pokrojone w kotlety polędwiczki obtaczamy w cieście i smażymy na wolnym ogniu. Smacznym dodatkiem na kotlet mogą być podsmażane z cebulką pieczarki.

 

Polędwiczki możemy podawać zarówno z ugotowanymi ziemniaki jak i frytkami. Wybór surówek też jest nieograniczony. W tym przypadku była to kapusta kiszona z marchewką.

polędwiczka1.jpeg

Komentarze (3)

A co robimy z żółtkami?:)

No właśnie a gdzie żółtka? Ja mieszałabym mąkę z mlekiem i żółtkami ale moze się mylę... Tak poza tym wygląda pysznie :)

Znam Gościa coś z niego będzie Pozdrawiam Michał