0,5 kg polędwicy
3 jajka
¾ szklanki mleka
½ szklanki mąki
olej
sól, pieprz, tymianek
Najpierw marynujemy polędwicę solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z mlekiem. Doprawiamy szczyptą soli i ewentualnie innymi przyprawami według uznania. Tak przygotowaną masę łączymy z ubitymi białkami i wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby zgęstniało. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany kremówki. Pokrojone w kotlety polędwiczki obtaczamy w cieście i smażymy na wolnym ogniu. Smacznym dodatkiem na kotlet mogą być podsmażane z cebulką pieczarki.
Polędwiczki możemy podawać zarówno z ugotowanymi ziemniaki jak i frytkami. Wybór surówek też jest nieograniczony. W tym przypadku była to kapusta kiszona z marchewką.
Komentarze (3)
A co robimy z żółtkami?:)
No właśnie a gdzie żółtka? Ja mieszałabym mąkę z mlekiem i żółtkami ale moze się mylę... Tak poza tym wygląda pysznie :)
Znam Gościa coś z niego będzie Pozdrawiam Michał