To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Gotuj z nj24.pl - mazurek orzechowy

Gotuj z nj24.pl - mazurek orzechowy

Wprawdzie do świąt został jeszcze cały tydzień, ale na przyrządzenie wielkanocnego mazurka wcale nie jest za wcześnie. Tradycyjne koła gospodyń wiejskich pieczenie mazurka rozpoczynają właśnie tydzień przed Wielkanocą. Podobnego zdania byli uczniowie klasy II c z „Handlówki”, którzy wspólnymi siłami zdążyli już upiec mazurka. Zobaczcie jak łatwo im to poszło.

CIASTO

30 dkg mąki pszennej

1 żółtko

1/2 szklanki cukru pudru

20 dkg margaryny

MASA

5 białek

2 szklanki cukru pudru

2 łyżki miodu

60 dkg orzechów włoskich

Margarynę utrzeć z żółtkiem, mąką i cukrem pudrem. Jednolitej konsystencji ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy nim blachę i pieczemy przez około 10 minut w rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Z białek ubijamy pianę, do której wsypujemy dwie szklanki cukru pudru. W międzyczasie rozgrzewamy miód, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Przesmażamy orzechy włoskie i łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wlewamy na upieczone wstępnie ciasto i ponownie pieczemy przez około 20 minut w tej samej temperaturze co poprzednio.

DEKORACJA

Dla chętnych proponujemy zrobienie świątecznej dekoracji. Wystarczy rozpuścić tabliczkę białej bądź ciemnej czekolady w rondelku, który ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Dekorację wykonujemy na ostudzonym mazurku przy pomocy szprycy.

maazurek1.jpeg