To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Gotuj z nj24.pl - ziemniaczane kotlety

Gotuj z nj24.pl - ziemniaczane kotlety

Dla biednych studentów lub poszczących w piątki mogą być proste i tanie w przygotowaniu ziemniaczane kotleciki. Oto w jaki spsób uczniowie trzeciej klasy technikum żywienia w „Gastronomie” wykorzystują to najbardziej pospolite i polskie warzywo.

SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko 

pół cebuli

3 kiełbaski śląskie

1/2 kg pieczarek

łyżka stołowa śmietany 18%

olej

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

Gotujemy osolone do smaku ziemniaki. Ostudzone rozgniatamy na puree. Następnie do ziemniaków dodajemy jedno jajko i po dwie łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej. Ciasto wyrabiamy, aż przybierze jednolitą konsystencję. Uformowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju bez żadnej panierki.

SOS

Podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Dodajemy pieczarki. W osobnym kubeczku rozrabiamy wodę z mąką, którą wlewamy do pozostałych składników i nadal smażymy. Kiedy zagęścimy już sos, wówczas na koniec dodajemy jedną łyżkę stołową śmietany. Sos doprowadzamy do wrzenia.  Kotleciki polane sosem podajemy z ogórkiem konserwowym.

Gastronom.jpeg
Gastronom1.jpeg
Gastronom3.jpeg
Gastronom4.jpeg
Gastronom5.jpeg

Komentarze (4)

ja bym do tego podała sos albo pieczarkowy albo z kiełbasą przyprawiony na ostro.

Super pomysł

A jeżeli chcecie coś przyrządzić nie tylko z ziemniaków to obejrzyjcie:
http://www.karkonoszeplay.pl/pl/gotowanie-na-ekranie