SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
pół cebuli
3 kiełbaski śląskie
1/2 kg pieczarek
łyżka stołowa śmietany 18%
olej
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE
Gotujemy osolone do smaku ziemniaki. Ostudzone rozgniatamy na puree. Następnie do ziemniaków dodajemy jedno jajko i po dwie łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej. Ciasto wyrabiamy, aż przybierze jednolitą konsystencję. Uformowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju bez żadnej panierki.
SOS
Podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Dodajemy pieczarki. W osobnym kubeczku rozrabiamy wodę z mąką, którą wlewamy do pozostałych składników i nadal smażymy. Kiedy zagęścimy już sos, wówczas na koniec dodajemy jedną łyżkę stołową śmietany. Sos doprowadzamy do wrzenia. Kotleciki polane sosem podajemy z ogórkiem konserwowym.
Komentarze (4)
ja bym do tego podała sos albo pieczarkowy albo z kiełbasą przyprawiony na ostro.
Super pomysł
A jeżeli chcecie coś przyrządzić nie tylko z ziemniaków to obejrzyjcie:
http://www.karkonoszeplay.pl/pl/gotowanie-na-ekranie