Przygotowanie: rozbić dwa kotlety z karkówki; cebulę i pieczarki pokroić w kostkę; ugotowane jaja pokroić w kostkę. Na oleju usmażyć cebulę i pieczarki (osobno), wymieszać z pokrojonymi jajami, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładać na środek kotletów, uforrmować z kotletów „sakiewki”, związać nitką lub wykałaczką, podsmażyć od dołu na smalcu na złoty kolor. Wrzucić do sosu myśliwskiego (sakiewki powinny być zanurzone w sosie do połowy), dusić na małym ogniu około 20 minut.
Sos myśliwski przygotowujemy na bazie sosu pieczeniowego: wrzucamy do niego szynkę pokrojoną w paski, ogórek konserwowy pokrojony w paski, pokrojoną w kostkę i podsmażoną jedną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną koncentratu pomidorowego.
Juki ułańskie wyśmienicie smakują ze smażonymi ziemniakami i mizerią!
Nowiny Jeleniogórskie nr 31/09.
Komentarze (1)
Baba kaloryczna - ale warto sprubowac poprostu pychota