To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Z ułańską fantazją „Pod Kasztanami”

Z ułańską fantazją „Pod Kasztanami”

W Mysłakowicach od kilku miesięcy działa restauracja „Pod Kasztanami”: w starym miejscu, z nowymi gospodarzami i specjałami. Tomasz Dobrowolski (na zdjęciu), wprawdzie przez ostatnie lata gotował na Wyspach, ale w Mysłakowicach serwuje kuchnię polską: z tradycyjnym rosołem z własnym makaronem, zrazami polskimi podawanymi z kaszą, kaczką pieczoną z jabłkami, pierogami i sernikiem. Hitem jest golonka po bawarsku (z kapustą zasmażaną i puree z grochu), ziemniaki gratin (surowe pokrojone w talarki, zalane śmietaną z czosnkiem i solą, pieczone na blasze 2 godziny w 220 stopniach). Dużym powodzeniem cieszy się wśród gości oryginale danie...

JUK UŁAŃSKI z karczku (przepis na 2 osoby)
Produkty: 250 g karkówki, 2 jaja ugotowane na twardo, 2 mniejsze cebule, 6 dużych pieczarek, sól, pieprz, smalec i olej do smażenia.

Przygotowanie: rozbić dwa kotlety z karkówki; cebulę i pieczarki pokroić w kostkę; ugotowane jaja pokroić w kostkę. Na oleju usmażyć cebulę i pieczarki (osobno), wymieszać z pokrojonymi jajami, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładać na środek kotletów, uforrmować z kotletów „sakiewki”, związać nitką lub wykałaczką, podsmażyć od dołu na smalcu na złoty kolor. Wrzucić do sosu myśliwskiego (sakiewki powinny być zanurzone w sosie do połowy), dusić na małym ogniu około 20 minut.

Sos myśliwski przygotowujemy na bazie sosu pieczeniowego: wrzucamy do niego szynkę pokrojoną w paski, ogórek konserwowy pokrojony w paski, pokrojoną w kostkę i podsmażoną jedną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną koncentratu pomidorowego.

Juki ułańskie wyśmienicie smakują ze smażonymi ziemniakami i mizerią!

Nowiny Jeleniogórskie nr 31/09.

Komentarze (1)

Baba kaloryczna - ale warto sprubowac poprostu pychota