SANDACZ PO KRÓLEWSKU
(przepis na 4 osoby) Produkty: 600g filetu z sandacza, 1 łyżka szczypiorku, 200g borowików (świeże, ewentualnie mrożone), 100g szyjek rakowych (można z nich zrezygnować), 1 łyżeczka masła do podsmażenia, olej do smażenia, 2 łyżki 30-proc. śmietany, sól, pieprz, cytryna do ryb; 600g cukinii, ocet balsamiczny do smaku, oliwa z oliwek do marynaty), bazylia.
Przygotowanie: Cukinię umyć (nie obierać), pokroić w półcentymetrowe plastry, zamarynować na godzinę w oliwie z solą, pieprzem i bazylią - następnie zgrillować lub usmażyć z obu stron na patelni do grilla (wystarczy oliwa z marynaty).
Kawałki sandacza (na 1 porcję potrzebne będą 2 kawałki) natrzeć solą, pieprzem, pokropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Usmażyć na grillu lub patelni (grillować do 10 minut, nie dłużej).
Przygotować sos: szczypiorek posiekać, borowiki pokroić w plastry. Masło rozpuścić na patelni, podsmażać około 5 minut borowiki ze szczypiorkiem, zalać śmietanką, dodać szyjki rakowe (można z nich zrezygnować), dopiero teraz doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć plastry cukinii, na wierzch położyć kawałek sandacza, polać sosem, położyć drugi kawałek sandacza, na końcu jeszcze raz polać sosem. Podawać z ryżem na sypko (ładnie wygląda z ryżem z warzywami).
Nowiny Jeleniogórskie nr 28/09.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...