To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Sandacz po królewsku

Sandacz po królewsku

Piotr Lipski (na zdjęciu) szefuje w otwartej nie tylko dla gości hotelowych restauracji Hotelu „Szrenicowy Dwór” w Szklarskiej Porębie. Postawił na wykwintą kuchnię polską z elementami kuchni staropolskiej (rarytasem jest zupa borowikowa z...żubrówką!!!) i śródziemnomorskiej (na czele z tortelloni z ostrygami i krewetkami na sosie z pomidorów). Modyfikuje znane przepisy, łącząc choćby włoski makaron z... polskim sosem borowikowym. Zresztą, w „Szrenicowym Dworze” grzyby są w łasce!

- Polakom dobrze kojarzą się grzyby i mięcho, jesteśmy prawdziwymi smakoszami grzybów. To teren górski, ma on wpływ na menu restauracji - przekonuje Piotr Lipski. Osobiście mistrz kuchni preferuje... gołąbki i ryby. Przepis na filet z sandacza po królewsku na grillowanej cukini z ryżem jest prawdziwym hitem w „Szrenicowym Dworze”! Cecylia Ochenkowska, dyrektor „Szrenicowego Dworu”, nad łososia przedkłada jednak szefa zupę serową z szynką oraz sałatkę z warzywami i wiedeńskim serem wędzonym z grzankami. Dopełnieniem ciekawych propozycji Piotra Lipskiego jest piernik przekładany... serem, jedno z wielu ciast, które piecze się na miejscu.

SANDACZ PO KRÓLEWSKU

(przepis na 4 osoby) Produkty: 600g filetu z sandacza, 1 łyżka szczypiorku, 200g borowików (świeże, ewentualnie mrożone), 100g szyjek rakowych (można z nich zrezygnować), 1 łyżeczka masła do podsmażenia, olej do smażenia, 2 łyżki 30-proc. śmietany, sól, pieprz, cytryna do ryb; 600g cukinii, ocet balsamiczny do smaku, oliwa z oliwek do marynaty), bazylia.

Przygotowanie: Cukinię umyć (nie obierać), pokroić w półcentymetrowe plastry, zamarynować na godzinę w oliwie z solą, pieprzem i bazylią - następnie zgrillować lub usmażyć z obu stron na patelni do grilla (wystarczy oliwa z marynaty).

Kawałki sandacza (na 1 porcję potrzebne będą 2 kawałki) natrzeć solą, pieprzem, pokropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Usmażyć na grillu lub patelni (grillować do 10 minut, nie dłużej).

Przygotować sos: szczypiorek posiekać, borowiki pokroić w plastry. Masło rozpuścić na patelni, podsmażać około 5 minut borowiki ze szczypiorkiem, zalać śmietanką, dodać szyjki rakowe (można z nich zrezygnować), dopiero teraz doprawić solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć plastry cukinii, na wierzch położyć kawałek sandacza, polać sosem, położyć drugi kawałek sandacza, na końcu jeszcze raz polać sosem. Podawać z ryżem na sypko (ładnie wygląda z ryżem z warzywami).

Nowiny Jeleniogórskie nr 28/09.