To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Czekoladowy przysmak

Czekoladowy przysmak

W kawiarence DUET CAFE na deptaku w Cieplicach Helena Taniukiewicz (na zdjęciu) serwuje nie tylko naleśniki. Specjalnością jest napój wynaleziony przez Azteków i Majów. Mowa oczywiście o czekoladzie. Gorący napój przyprawiony na przykład chilli, czy kardamonem, przyrządzany według starych receptur, zdecydowanie poprawia humor. Czekolada jest wspaniałym „polepszaczem nastroju” - zwłaszcza w jesienne słoty. Dopóki jednak lato w pełni, możemy przygotować w domu zimny deser na bazie czekolady.

KREM MOKKA (4 porcje)
Produkty: 225 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 1 łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej, 1 opakowanie żelatyny, 300 ml wrzącej wody, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 łyżka stołowa likieru kawowego lub migdałowego np. Amaretto, 300 ml śmietanki kremówki.
Przygotowanie: czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondla razem z kawą, dolewamy wrzątku i gotujemy na małym ogniu - mieszając - aż czekolada się rozpuści. W miseczce zalewamy żelatynę wodą i zostawiamy, aby spęczniała - dopiero wówczas dodajemy ją do gorącej czekolady (mieszamy, aż się rozpuści). Dodajemy esencję waniliową i likier kawowy. Mieszamy i zostawiamy w chłodnym miejscu do momentu, aż zacznie gęstnieć (zamieszać od czasu do czasu). Śmietankę ubić (można odrobinę odłożyć do dekoracji), dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Krem przełożyć do czterech miseczek (najlepiej szklanych pucharków) i zostawić, aby się ściął.

Kiedy jednak nadejdą długie jesienne wieczory, zimne desery lepiej zastąpić gorącym napojem Azteków, podjadając przy tym naleśniki na słodko. Dla tych, którzy preferują ostre smaki, pani Helena zdradza przepisy na farsze wytrawne do naleśników.
Ciasto naleśnikowe (4 porcje ogromnych naleśników - 35 cm): 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 szklanka gazowanej wody mineralnej.

Farsz I: 1 opakowanie (450 g) mrożonego rozdrobnionego szpinaku, trzy czwarte sera typu feta, odrobinę czosnku granulowanego, 15 dag pokrojonej w kostkę i podsmażonej szynki (składniki wymieszać, na końcu dodać ser).

Farsz II: 2 sery camembert pokroić w plastry, dodać żurawinę ze słoiczka); wierzch naleśnika również posmarować żurawiną).

Farsz III: 20 dag boczku podsmażyć z cebulką, dodać na patelnię 25 dag pokrojonych w plasterki pieczarek, na końcu 20 dag startego sera żółtego (wierzch naleśnika także można posypać żółtym serem).

Nowiny Jeleniogórskie nr 37/2008 z 9 Ix 2008r.