To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Cukierki dla mięsożernych

Cukierki dla mięsożernych

Mariusz Gredes (na zdjęciu) mieszka w Lubawce; jest uczniem czwartej klasy Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych w Kamiennej Górze. Jego specjalnością są pieczone mięsa, a marzeniem na przyszłość - własna restauracja. Niedościgłym zaś wzorem kulinarnym jest... pomidorówka babci Józi.

Mariusz zdecydowanie preferuje kuchnię polską. A jednak dania, które zrobiło furorę w Kamiennej Górze, nauczył się robić podczas szkolnych praktyk gastronomicznych we Francji. Nazwał je...

„MOJE CUKIERKI”
czyli roladki z piersi indyka

Produkty: 1 pierś z indyka (wyjdzie z niej około 15 - 20 roladek), pół kg pieczarek, 1 cebula, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz.

Przygotowanie: Pierś indyka pociąć na cienkie kotlety, następnie rozbić je, oprószyć przyprawą do kurczaka. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodając skrawki mięsa z indyka. Farsz zemleć, przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie wegetą. Nakładać farsz na kotleciki, zwinąć je w ruloniki i zawinąć w folię aluminiową jak cukierki. Piec w piekarniku pół godziny w temperaturze 180 stopni (blachę posmarować olejem).

Cukierki z piersi indyka świetnie się komponują z sosem pieczarkowym (najprościej przygotować sos na bazie podsmażonej cebuli i pieczarek, z dodatkiem sosów pieczarkowych dostępnych w marketach, na końcu dodać 30-proc. śmietankę i chwilę całość podgotować).

Nowiny Jeleniogórskie nr 40/2008 z 30 IX 2008r.