SOLA z serem żółtym w cieście jajecznym (dla 4 osób)
Produkty: 4 filety (40 dag) z soli, 15 dag sera żółtego, 2 jajka, 2 łyżki mąki krupczatki, szczypta (mniej niż 1/4 łyżeczki) proszku do pieczenia, gotowa marynata do ryb i owoców morza, sól ziołowa.
Przygotowanie: filety z soli posypać marynatą do ryb i solą ziołową, na każdym filecie ułożyć słupek sera żółtego, zrolować, przebić wykałaczką. Zanurzać w gęstym cieście jajecznym (jaja roztrzepać z mąką krupczatką, solą ziołową, proszkiem do pieczenia) i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (rozgrzanym do 160 stopni) około 5-6 minut. Podawać z kiełkami lub gotowanymi jarzynami.
Nowiny Jeleniogórskie nr 21/09.
Komentarze (1)
Muszę spróbować.Zapewne palce lizać.Dzięki za przepis.