To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Pstrąg wart pucharu!

Pstrąg wart pucharu!

Rolada z pstrąga nadziewana farszem z łososia i pangi oraz szpinakowym naleśnikiem, podawana na zimno z musem twarożkowym na przystawkę. Daniem głównym był pstrąg pieczony, przekładany borowikami w delikatnym sosie grzybowym, podawany z ziemniaczaną gruszką i wykwintną sałatką z rzodkiewek. Takim zestawem kulinarnym Daniel Flig (na zdjęciu z prawej) i Adrian Zalewski z HOTELU RELAKS w Karpaczu zdobyli pierwszą nagrodę w I Mistrzostwach Polski w Potrawach z Pstrąga, organizowanych 14 czerwca w Gryfowie Śląskim podczas Kwisonaliów. Konkurs na pstrąga zorganizowało miasto Gryfów Śl. i Festiwal Smaku - Sudety IT.

Pstrąg w sosie borowikowym (przepis na 4 osoby)

Produkty: 4 pstrągi (każdy do 220 g), 300 g świeżych borowików, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 150 ml 34 proc. śmietany, sól, pieprz.

Przygotowanie: dzień wcześniej pstrągi (bez głowy) wyfiletować, włożyć do zalewy przygotowanej z białego wina, oleju, soli, pieprzu, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. W zalewie trzymać jeden dzień. Przygotować farsz: grzyby (połowę porcji) podsmażyć z cebulką (grzyby nie kroić drobno) i czosnkiem, przyprawić, wystudzić, zawinąć w rybę, spiąć wykałaczkami. Wsadzić do piekarnika na 30 minut (170 stopni C).

Przygotować sos: pozostałą część borowików pokroić tym razem drobniutko, podsmażyć z cebulą i czosnkiem, dodać śmietanę, chwilę dusić. Pstrągi w sosie borowikowym podawać z ziemniakami puree zmieszanymi z surowym jajkiem, uformowanymi na kształt gruszki, usmażonymi w głębokim oleju, ozdobionymi listkiem bazylii i goździkiem.

Nowiny Jeleniogórskie nr 26/2008 (24 VI 2008r.)