To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka

Dla amatorów drobiu i dla... amatorów w kuchni polecamy wypróbowanie przepisu Mateusza Juszczyszyna i Pawła Wolskiego, uczniów technikum ZSLiU w Jeleniej Górze.

Doświadczenie kucharskie zdobywali oni nie tylko w ławie szkolnej i na praktykach, ale także w restauracji Pałacu Paulinum. Startując w konkursie kulinarnym, postawili na danie proste, szybkie w przygotowaniu i wykwintne zarazem. Pierś z kurczaka nafaszerowana ananasem świetnie komponuje się z ryżem z warzywami (marchewkę, seler i pietruszkę pokroić w 2-cm słupki, poddusić na maśle do miękkości, wymieszać z ugotowanym ryżem). Letni obiad uzupełni surówka z kapusty pekińskiej. To naprawdę prosty przepis - do wypróbowania dla każdego. Może warto złamać smaki i kurczaka połączyć z ananasem?

PIERŚ z KURCZAKA nadziewana ANANASEM
Do 1 dużej piersi, potrzebujemy niecałą 1 puszkę ananasa. Nacinamy pierś z kurczaka, tworząc „kieszeń”. Oprószamy delikatnie mięso solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi przyprawami. Ananasa odsączamy, kroimy w kostkę, wkładamy w kieszeń. Pierś spinamy wykałaczkami i obtaczamy w tradycyjnej panierce (jajko, bułka tarta). Smażymy pierś na patelni z dwóch stron ((około 10 minut na małym ogniu).

SURÓWKA z kapusty pekińskiej
Produkty: pół kapusty pekińskiej, 1 mały ogórek, 2 pomidory, ćwiartka selera, 1 mały por, 1 marchewka, 1 pietruszka, koperek świeży, przyprawy: sól, pieprz, papryka i tymianek.
Kapustę szatkujemy, ogórek i por kroimy w półksiężyce, pomidory w kostkę, marchewkę, seler i pietruszkę w kostkę. Składniki mieszamy, doprawiamy przyprawami, skrapiamy olejem.

Nowiny Jeleniogórskie nr 34/09.
 

Komentarze (1)

Do ananasa jeszcze sera żółtego proponuję dodać, albo pierś z kurczaka nadzianą ananasem zrobić pod pierzynką sera :D