W menu pojawia się wprawdzie taki tost w cieście francuskim w sosie z kurek, ale i tak przegrywa z obfitym smacznym schabowym z zasmażaną kapustą!
W domu Dawid Szarowicz do polskich zup (pomidorowej, ogórkowej i krupniku z żołądkami) lubi wprowadzać dania zaczerpnięte z kuchni włoskiej. Dziś zdradza dwa własne przepisy: jeden dla tych, którzy są wierni prostej kuchni, drugi - dla amatorów kuchni wykwintnej.
WĄTRÓBKI DROBIOWE - kuchnia prosta (przepis na 4 osoby)
Produkty: 1 kg wątróbki drobiowej, 1 kg cebuli, 2 jabłka, sól, pieprz, słoiczek przecieru pomidorowego, 2 łyżki musztardy, 100g czerwonego wina, natka pietruszki.
Przygotowanie: obrane jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce; wątróbkę obsmażyć na odrobinie oleju; na osobnej patelni na oleju obsmażamy cebulę pokrojoną w półksiężyce - jak jest już „półtwarda”, dodajemy wątróbkę, sól, pieprz, podlewamy 200ml wody, dodajemy jabłka, słoik przecieru, musztardę i dusimy pod przykryciem 10 minut. Następnie dolewamy wino i posiekaną natkę pietruszki - dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
POLĘWICZKI WIEPRZOWE nadziewane drobiem w sosie serowo-pomidorowym (podawane z kluskami kładzionymi) - kuchnia wykwintna dla 2 osób
Produkty: 2 polędwiczki wieprzowe, 1 płat z kurczaka, 250 ml 30-proc. śmietany, pół kostki śmietankowego serka topionego, 2 łyżeczki przyprawy (mieszanki: pomidory suszone z czosnkiem i bazylią), 50ml wina białego.
Przygotowanie: wzdłuż polędwiczek przez środek nożem lub szpikulcem zrobić otwór („dziurę” o średnicy kciuka). Środek nadziewamy zmieloną surową piersią z kurczaka, z dodatkiem soli i pieprzu. Poledwiczki oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy do zrumienienia z obu stron na sklarowanym maśle (wcześniej masło klarujemy na bardzo małym ogniu lub w kapieli wodnej, a szumowiny oddzielamy); następnie podlewamy 100g wody, dusimy pod przykryciem około 10 minut na delikatnym ogniu (pilnować, żeby woda nie odparowała). Polędwiczki podlewamy teraz białym winem i zalewamy sosem.
Sos: 250 ml śmietany 30-proc. rozpuszczamy na wolnym ogniu z serkiem topionym, dodajemy 2 łyżeczki przyprawy z suszonych pomidorów, sól, pieprz, doprowadzamy do wrzenia.
Kluseczki kładzione: 3 całe jajka, około 100 ml wody, szklanka mąki, pół łyżeczki kurkumy. Składniki połączyć w jednolitą masę, przekładać na talerzyk i łyżką „kłaść” na wrzącą osoloną wodę, gotować 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Nowiny Jeleniogórskie nr 2/10.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...