SKRZYDEŁKA po meksykańsku (dla 4 osób)
Produkty: 20 skrzydełek, 1 mała łyżeczka ostrej papryki, po pół łyżeczk soli, pieprzu i mielonej kolendry, 200 ml miodu naturalnego, 2 pomarańcze, jako dodatek - 200 ml 18-proc. śmietany i 1 cytryna.
Przygotowanie: obgotować skrzydełka (20 minut) w wodzie z przyprawami (oprócz papryki ostrej). Następnie wrzucić na patelnię z odrobiną oleju skrzydełka i stopniowo dodawać miód, stale mieszając, uważając, aby się nie przypalił. Skrzydełka smażyć do zrumienienia (pięć minut przed końcem dodać ostrą paprykę i wiórki z otartych 2 pomarańczy. Skrzydełka jemy rękami - podajemy z cząstkami cytryny (do skropienia skrzydełek albo... palców). W osobnym naczyniu podajemy śmietanę - dobrze łagodzi ostry smak skrzydełek. Do tego świetnie pasuje sałata lodowa z pomidorami pokrojonymi w cząstki i grubo mieloną solą.
Nowiny Jeleniogórskie nr 39/09.
Komentarze (2)
jedzenie, lokal i wlasciciel nadaja sie tylko i wylacznie na SMIETNIK. zenujaca buda przypominajaca banderoze z dworca PKP w Marciszowie. meksykanska kuchnia?!?!?!?! ZART !!!
Co ty pleciesz, byłam/jestem stałą bywalczynią :)Jedzonko pycha...ale to zależy kto je przygotuje...czyż nie?!