To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Kulinarny szlak na starcie!

Pierwszy w Polsce kulinarny szlak turystyczny Kuchnia Polska rusza 1 sierpnia. Oficjalne otwarcie przewidziano podczas festynu kulinarnego (od godziny 14) „SMAKI POLSKI” na terenach KARCZMY OPAŁKOWA CHATA (przy drodze wyjazdowej z Jeleniej Góry do Karpacza).

O inicjatywie Janusza Stańczyka, właściciela firmy Sudety IT - Status, a jednocześnie organizatora Mistrzostw Polski w Grillowaniu i Karkonoskiego Festiwalu Światła, pisaliśmy na łamach „Nowin Jeleniogórskich” w lutym br. ”Atuty kuchni polskiej chcę wykorzystać jako niezwykłą atrakcję turystyczną w Kotlinie Jeleniogórskiej, Karkonoszach i Izerach” - mówił wówczas w wywiadzie Janusz Stańczyk. Pomysł promocji polskiej kuchni i utworzenia turystycznego szlaku kulinarnego nabrał realnych kształtów w zawrotnym tempie. Wokół swojego pomysłu Janusz Stańczyk zgromadził 13 restauracji. Swoje kulinarne propozycje zaprezentują szefowie i kucharze 13 podmiotów podczas festynu na terenie Opałkowej Chaty.

Każda z restauracji specjalizować się będzie w tradycyjnej kuchni innego regionu Polski:
Hotel BORNIT - Szklarska Poręba - w kuchni śląskiej,
Hotel SZRENICOWY DWÓR - Szklarska Poręba - w kuchni mazowieckiej,
Hotel GAWRA - Szklarska Poręba - kuchni kujawsko-pomorskiej,
Hotel SZRENICA - Szklarska Poręba - kuchni podkarpackiej,
Hotel CASPAR - Jelenia Góra-Cieplice - kuchni kresowo-lwowskiej,
Hotel JELENIA STRUGA - Kowary - kuchni myśliwskiej,
Hotel BIAŁY JAR - Karpacz - kuchni warmińsko-mazurskiej,
Restauracja METAFORA - Szklarska Poręba - kuchni łódzkiej (4 narodów),
Restauracja ZAPIECEK - Świeradów Zdrój - kuchni kaszubskiej,
Restauracja PRZYCUP W DOLINIE - Radomierz - kuchni wielkopolskiej,
Karczma OPŁAKOWA CHATA - Jelenia Góra i Bolesławiec - kuchni małopolskiej i bolesławieckiej,
Gospoda WEDLE BUCKÓW - Jelenia Góra - Jagniątków - kuchni podlaskiej.

Pomogą powodzianom
Gościnnie podczas imprezy otwierającej 1 sierpnia szlak kulinarny degustacje przygotują również członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, inaugurując tym samym tworzący się Sudecki Klub Szefów Kuchni.

Organizatorzy festynu „Smaki Polski” wspomogą powodzian z Karpnik i Strużnicy. W ideę charytatywnej pomocy włączyli się gospodarze gminy Mysłakowice i wolontariusze z mysłakowickiego zespołu ludowego. Podczas festynu będą wydawane bony konsumpcyjne na degustacje „smaków Polski” w cenie 7 zł - wszystkie zebrane środki zostaną przekazane poszkodowanym powodzianom. Przewidziano także licytacje przedmiotów użytkowych oraz dzieł sztuki podarowanych przez Partnerów „szlaku”.

„Nowiny Jeleniogórskie” sprawować będą medialną pieczę nad kulinarnym szlakiem turystycznym Kuchnia Polska. Z „Nowinami” będzie można poznawać smaki Polski, korzystając z rozmaitych udogodnień.