To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Kaczka nadziewana... naleśnikami

Kaczka nadziewana... naleśnikami

Zofia Rękas (na zdjęciu) w Starej Kamienicy prowadzi gospodarstwo ekologiczne. W domu nie brakuje ekologicznych warzyw i owoców, z których na zimę robi przetwory (soki, dżemy). Hoduje też kury i kaczki. Nic dziwnego, że podstawą żywienia domowników jest drób i warzywa. Tradycyjną kuchnię polską (z nutką wschodnich potraw, które przywiozła mama pani Zofii, pochodząca z Ukrainy) - z naleśnikami, plackami, pierogami, gulaszami - urozmaicają dania na specjalną okazję. Hitem pani Zofii jest kaczka francuska (z własnego gospodarstwa) nadziewana... naleśnikami. Z ciast niezaprzeczalnym faworytem rodziny jest MIODOWNIK.

MIODOWNIK
Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, 2 jajka, 15 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 15 dag miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Składniki zagnieść rękami. Ciasto podzielić na trzy części - upiec trzy placki. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (blacha niewielka: 30 x 40 cm).
Masa: pół litra mleka, 1 szklanka cukru, 6 łyżek kaszy mannej (nie błyskawicznej). Z wymienionych składników ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć następnie z kostką margaryny.

Pierwszy placek posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego i masą, przełożyć drugim plackiem, nałożyć warstwę masy, wierzch trzeciego placka polać polewą. Polewę przygotować z 4 łyżek mleka, 4 łyżek cukru, 1 łyżki margaryny, 2 łyżek kakao (zagotować i przestudzić).

KACZKA nadziewana naleśnikami
Kaczkę francuską wyfiletować, obciąć skrzydła, umyć, oprószyć na noc solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Podroby z kaczki ugotować z 1 marchewką, 1 pietruszką, 1 selerem, 1 porem, a następnie przepuścić przez maszynkę. Farsz doprawić solą i pieprzem. Usmażyć 10 naleśników i pokroić je jak na makaron. Farsz zmieszać z pokrojonymi naleśnikami. Nafaszerować kaczkę, otwór zaszyć nitką. Piec 1,5 godziny w rękawie (bez dodatkowego tłuszczu) w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną kaczkę kroić w plastry. Podawać na zimno jako przystawkę lub na ciepło z ziemniakami, ryżem i kiszoną białą kapustą.