Specjalnością Marcina Mossa i Łukasza Traczyka (kucharza) są tortellini gotowane w rosole. Można wybrać do nich sześć rodzajów sosów. Ulubione dania właścicieli to: carpacio z polędwicy wołowej, podane z parmezanem, rukolą i... selerem naciowym, polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej z rozmarynem i spagetti alla puttanesca (z chili, anchois, kaparów i oliwy).
W tej włoskiej knajpce nie mają czego szukać amatorzy... pizzy. „Chcemy przekonać gości, że kuchnia włoska to nie tylko pizza” - mówi szef „Mamma Mia”.
TORTELLINI IN BRODO (gotowane w rosole - przepis na 8 osób)
Nadzienie: 2 łyżki masła, 110 g schabu wieprzowego, 110 g szynki prosciutto, 110 g mortadeli, 3/4 szklanki świeżo startego sera parmigiano-reggiano, duże jajko, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałkimuszkatołowej.
Ciasto: 4 duże jaja, łyżka oliwy z oliwek, 2 i 1/4 szklanki mąki.
Przygotowujemy nadzienie: na roztopione masło wrzucamy pokrojony w niedużą kostkę schab i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękki. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mielimy schab, prosciutto i mortadelę, do masy dodajemy ser, jajka i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy ciasto: mieszamy jaja i oliwę, stopniowo dosypując 1 i 3/4 szklanki mąki. Kiedy zaczyna tworzyć się kula, wyłączamy mikser. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie lepkie, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny, posypany cienką warstwą mąki. Zagniatamy przez minutę, aż będzie jędrne i gładkie. Odstawiamy i przykrywamy na 30 minut.
Dwie lub trzy blachy do pieczenia wykładamy ściereczkami kuchennymi, posypujemy je mąką. Ciasto dzielimy na 8 części, trzymamy je przykryte ściereczką. Kolejno każdy kawałek rozwałkowujemy jak najcieniej, kroimy na kwadraty o boku 5 cm. Na środku każdego układamy po 1/2 łyżeczki nadzienia, składamy na pół, tak by powstał trójkąt, i dociskamy krawędzie. Łączymy dwa rogi trójkąta, dociskamy je mocno.
Tak uformowane tortellini układamy na przygotowanej blaszce i trzymamy w lodówce do chwili gotowania, nawet przez kilka godzin.
W dużym garnku łączymy bulion wołowy i z kurczaka, zagotowujemy. Wrzucamy tortellini i gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z tartym serem parmigiano-reggiano.
Nowiny Jeleniogórskie nr 30/09
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...