Spotkanie z autorami najpiękniejszej kulinarnej książki świata : Beatą Zatorską i Simonem Targetem
Pałac na Wodzie, Staniszów 23
Godz. 18:00
Wstęp wolny
Książka Dolnoślązaczki Beaty Zatorskiej zatytułowana „Dżem z płatków róży” jest jedną z najciekawszych książek o Polsce, które ukazały się w ostatnich latach na światowym rynku księgarskim. Uznano ją również za jedną z najpiękniejszych książek świata – „Best In World”. Prestiżową, porównywaną rangą z filmowym Oskarem, Gourmand World Cookbook Award wręczono autorom wiosną 2012 roku w słynnym paryskim music-hallowym teatrze Folies Bergere.
Współautor publikacji Simon Target odwiedził Polskę po raz pierwszy dopiero przed kilku laty. Absolwent literatury angielskiej uniwersytetu w Cambridge, reżyser filmowy i operowy znalazł się tam dzięki Żonie, którą wzmacniał w postanowieniu pisania o Polsce. Wzruszony, po otrzymaniu nagrody powiedział: „Przyjaciel Polski znajduje przyjaciół gdziekolwiek by nie był”.
O sukcesie polskiej autorki stało się głośno w światowych mediach. Wydana po angielsku i niemiecku „Rose petal jam” jest grubą książką o 319 stronach, drukowaną na „mięsistym”, matowym papierze, pełną marzycielskich fotografii.
Beata Zatorska: „Wychowałam się w małej wsi w województwie jeleniogórskim u podnóży Karkonoszy. Ta okolica jest mi najbliższa, ale po kilkudziesięciu latach nieobecności chciałam się pochwalić moją Polską przed całym światem. Podróż do kraju była przede wszystkim podróżą nostalgiczną. Chciałam utrwalić obrazy, które przechowywałam w pamięci przez lata. Wspomnienia dotyczą ludzi, miejsc, ale także smaku potraw i zapachów. Na antypodach najbardziej tęskniłam za aromatem polskiej łąki, zapachem kwiatów i ziół. Babcia uwielbiała gotować, interesowała się i praktykowała ziołolecznictwo. Stąd wzięło się moje zainteresowanie medycyną i chyba pośrednio wpłynęło na to, że jestem lekarzem.”
W książce przepisy są wzbogacone fotografiami potraw. Towarzyszą im zdjęcia stanowiące relację z dzisiejszej Polski z jej obrazami w muzeach, ulicznymi sytuacjami, sympatycznymi ludźmi, słońcem prześwitującym przez kasztanowe liście i ufnym spojrzeniem psa. Jest też poezja.
Wielbiciele „Dżemu…” Beaty Zatorskiej wiedzą, że to zaledwie początek czteroczęściowej całości o polskich porach roku i podróżach przez regiony odbywanych przez Autorkę z Mężem. Niedawno ukazał się właśnie drugi tom wydawnictwa Tabula Books poświęcony tym razem polskiej zimie zatytułowany „Sugared Orange: Recipes&Stories from a Winter In Poland”. Jest równie efektowny jak poprzedni. Znajdziemy w nim relacje z podróży Autorki od Karpacza, przez Łomnicę, Jelenią Górę, Pomorze, Mazury, Puszczę Białowieską, Warszawę, Łańcut, Kraków i Zakopane. A w planach jest już następna edycja – tom o polskiej wiośnie i wielce obiecujący o jesieni. Na pewno możemy spodziewać się nowych i pięknych wzruszeń przy obcowaniu z książkami autorskiej pary Beaty Zatorskiej i Simona Targeta, które można smakować jak dobre wino.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...