To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Włoskie ciasto gnocco

Włoskie ciasto gnocco

Rzeźbiarka, Ewa Jonas (na zdj.) w gościnnym domu w Borowicach dla rodziny, przyjaciół, znajomych, a nawet... całej klasy swojego syna, przyrządza wspaniałą potrawę na bazie włoskiego ciasta gnocco (czytaj niokko).

Ciasto GNOCCO (dla 6 osób dorosłych)
Produkty: 1 kg mąki, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki sody, mleko i woda w ilości odpowiedniej, aby zagniecione ciasto miało konsystencję ciasta bardzo miękkiego (jak na makaron).

Przygotowanie: ciasto wyrabiać rękami 20 - 25 minut (obowiązkowo). Odłożyć ciasto na 2-3 godziny, aby „dojrzało”. Rozwałkować je na grubość 1,5 mm i pociąć na spore prostokąty. Układać warstwami, odzielając ściereczkami. Smażyć w głębokim tłuszczu krótko.

Wspaniale smakuje z ragout warzywnym przyrządzonym na bazie marchewki, selera, cebuli, pomidorów, czosnku, ziół prowansalskich, duszonych na oliwie (można połączyć na przykład z mielonym mięsem indyczym). Do gnocco pasuje również... masło czosnkowe. Podane bez niczego także zadowoli największych smakoszy!

Nowiny Jeleniogórskie nr 50/08