To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Targi Gastro – Hotel z kulinarną ucztą

Targi Gastro – Hotel z kulinarną ucztą

Dzisiaj, 28 bm. w hali sportowej ZSLiMS w Karpaczu rozpoczęły się się targi Gastro – Hotel. Potrwają trzy dni. To już dwudziesta edycja imprezy adresowanej głównie do właścicieli i menedżerów oraz pracowników branży gastronomicznej, hotelarskiej i cukierniczej. Rozmaite usługi oferuje 30. wystawców. W tym roku targi zorganizowano już wcześniej w Kołobrzegu, Mikołajkach, Zakopanem i we Wrocławiu. Wstęp bezpłatny.

Na gości z branży, turystów i mieszkańców regionu przygotowano liczne konkursy kulinarne, pokazy, warsztaty, szkolenia i indywidualne konsultacje. Stały punkt programu targów, czwartkowy konkurs (29 bm., godz. 10.30), da szansę sprawdzenia umiejętności wszystkim kucharzom z jeleniogórskiego. Publiczność podpatrzy, w jaki sposób robią to najlepsi. Podczas rozgrywanej „na żywo” kulinarnej uczty Gasto – Hotel każdy będzie mógł przyjrzeć się kolejnym etapom powstawania konkursowych dań. Temat przewodni kulinarnej uczty to wyjątkowo urozmaicona, niejednorodna i bogata w różnego rodzaju smaki Sudecka Kuchnia Regionalna. Ponadto zaproszeni trenerzy i doradcy prezentują codziennie tajniki kuchni molekularnej zwaną kuchnią przyszłości, barmańskiego show i carvingu.

- Dołożyliśmy starań, aby przygotować kompendium wiedzy o nowościach i trendach branżowych i szereg atrakcji – deklaruje dyrektor Małgorzata Kryszak.

Z ciekawych propozycji warto wymienić pokazy barmańskie Krzysztofa Drabika, pokazy Dariusza Ślusarczyka rzeźbienia w owocach i warzywach, warsztaty dla szkół pn. „Przyjęcia okolicznościowe w gastronomii – współczesne trendy”, szkolenia dotyczące dobrych praktyk zachowania i postępowania wobec gości oraz zarządzania w hotelarstwie i gastronomii, pokaz kuchni molekularnej Dariusza Kuźniaka i Marcina Flakiewicza, kurs „Wino w gastronomii” oraz konkurs aranżacji i obsługi stołu okolicznościowego.

Stoisko promocyjne ma również powiat jeleniogórski. Targom patronują starosta jeleniogórski Jacek Włodyga i burmistrz Karpacza Bogdan Malinowski. Jako jedni z pierwszych zwiedzili stoiska i ...zmienili zawód. W oryginalnych czapkach i fartuchach pod kierunkiem fachowców od kuchni molekularnej obaj samorządowcy przygotowali pyszny deser.

DSC_0003.JPG
DSC_0005.JPG
DSC_0010.JPG
DSC_0011.JPG
DSC_0016.JPG
DSC_0018.JPG
DSC_0019.JPG
DSC_0025.JPG
DSC_0027.JPG
DSC_0030.JPG
DSC_0032.JPG
DSC_0033.JPG
DSC_0034.JPG
DSC_0051.JPG
DSC_0053.JPG
DSC_0057.JPG
DSC_0064.JPG
DSC_0065.JPG
DSC_0067.JPG
DSC_0068.JPG
DSC_0078.JPG
DSC_0079.JPG
DSC_0082.JPG
DSC_0085.JPG
DSC_0086.JPG
DSC_0090.JPG
DSC_0092.JPG
DSC_0098.JPG
DSC_0100.JPG
DSC_0103.JPG
DSC_0105.JPG
DSC_0106.JPG
DSC_0107.JPG
DSC_0112.JPG
DSC_0113.JPG

Komentarze (2)

Wszystko piękne tylko te dwa stare grzyby zepsuły smak imprezy

Ale jaja-kwadratowe