To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Polędwiczki w towarzystwie kurek

Polędwiczki w towarzystwie kurek

Paweł Martyn (na zdjęciu) od 10 lat pracuje w Motelu Łużyckim w Lubaniu. Popisowym daniem są polędwiczki wołowe nadziewane pieczarkami w białym sosie. Prywatnie woli... żeberka i golonkę. Szybkim a efektownym daniem w jego wykonaniu są na przykład brokuły w sosie pleśniowym (brokuły blanszujemy, 300 ml śmietanki 36-proc. podgrzewamy w rondlu, dodajemy 50 g sera pleśniowego np. Lazur i podstawowe przyprawy). Dziś Paweł Martyn zdradza przepis na...

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z cukinią w towarzystwie kurek (przepis dla 5 osób)
Produkty: 600 g polędwiczek wieprzowych, 500 g cukinii, 10 g kurek, 300 g kapusty pekińskiej, 300 g cebuli czerwonej, 50 ml wina czerwonego i odrobina wina białego, sos sojowy do smaku, olej do smażenia, sól ziołowa, produkty do marynaty (olej, musztarda, czosnek, ulubione zioła).

Przygotowanie: 12 godzin wcześniej marynujemy polędwiczki (olej, 1 łyżka musztardy, 3 ząbki czosnku, zioła (ulubione). Wyjmujemy polędwiczki z marynaty i obsmażamy z obu stron krótko (po 1,5 minuty). Pod koniec smażenia podlewamy winem czerwonym, sosem sojowym (odrobina) i wywarem - dusimy przez chwilę. Cukinię kroimy na plastry, solimy, obsmażamy na oliwie na złoty kolor. Kurki blanszujemy. Kapustę pekińską szatkujemy. Cebule kroimy w piórka. Kurki i warzywa podsmażamy, doprawiamy solą ziołową, podlewamy odrobiną białego wina i wywarem (dolewamy wywar podczas smażenia na bieżąco według potrzeb), dodajemy odrobinę masła. Polędwiczki układamy na warzywach.

Nowiny Jeleniogórskie nr 24/09.