PIRÓG LWOWSKI
Produkty na farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej, 3-litrowy garnek ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków, 2-3 cebule, pieprz, sól;
Produkty na ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka roztopionej margaryny, szczypta soli, 4-5 dag drożdży;
Przygotowanie: Zaczynamy od farszu - cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, połączyć z kaszą i ziemniakami.
Drożdże wymieszać z 1 łyżką mleka - odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Do miski wsypać mąkę, dodać 1 całe jajko i 1 żółtko (białka nie wyrzucać - będzie potrzebne), rozczyn, pozostałe produkty i wyrobić ciasto drożdżowe. Nie czekać, aż ciasto urośnie - uformować kulę i przełożyć ją na wysmarowaną tłuszczem blachę. Zrobić w kuli wgłębienie, wsadzić tam farsz, zalepić ciastem, z powrotem uformować kulę. Posmarować białkiem i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.
Podawać z sosem cebulowym: 4-5 pokrojonych cebul dusić bez wody i bez tłuszczu na patelni; następnie dodać 2-3 łyżki wody i dusić z połową kostki margaryny; na końcu dodać śmietanę (12 proc. lub 18 proc.), jeszcze pięć minut dusić, dodać pieprz, kostkę rosołową, ewentualnie wegetę. Piróg lwowski kroić i podawać z gorącym sosem cebulowym!
Nowiny Jeleniogórskie nr 41/2008 z 7 X 2008r.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...