To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Młodzi kucharze aktorami spektaklu kulinarnego

Młodzi kucharze aktorami spektaklu kulinarnego

W Zespole Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu przez trzy dni dziewięć ekip szkół gastronomicznych z Polski pod okiem mistrzów kulinarnych zgłębiała tajniki kulinariów. Po raz siódmy Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze zorganizowało Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoszy Kucharzy. Tym razem tematem kulinarnego spotkania mistrza z młodymi adeptami gastronomii była „kuchnia weselna”.

 - Podczas siódmej edycji konkursu postawiliśmy na zespołowość i indywidualizm. Po to, żeby wyłonić najlepszych młodych kucharzy, którzy później w swoich szkołach będą oddziaływać na innych – mówił Marek Szopiński, inicjator i organizator imprezy, szef Zrzeszenia Handlu i Usług. Kilkakrotnie podkreślał podczas finałowego pokazu, że taka oprawa kulinarna stołu weselnego jest niczym spektakl teatralny, w którym aktorami są młodzi kucharze.
 W tym roku zrezygnowano z rywalizacji pomiędzy ekipami z poszczególnych szkół.
 - Pracowaliśmy jako jedna ekipa. Wyłoniliśmy mistrzów, którzy najbardziej angażowali się w pracę – tłumaczył Piotr Motała, mistrz kulinarny. Chwalił zaangażowanie młodzieży w przygotowanie zimnego bufetu na wesele. Na pokazowym stole nie zabrakło pieczonej szynki, wyszukanych zakąsek i tortu. Dania kuchni polskiej konkurowały ze specjalnościami kuchni europejskiej.
 Spośród uczniów szkół gastronomicznych z Jeleniej Góry, Karpacza, Biedrzychowic, Poznania, Wałbrzycha, Legnicy, Bolesławca, Wrocławia wyłoniono „mistrzów platynowych” (Nikola Sajda i Damian Sala), „mistrzów złotych” (Agata Bilecka i Wiktor Lech), „mistrzów srebrnych” (Anna Kurek, Agnieszka Leśniewska) i „mistrzów brązowych” (Anna Zarzycka, Krzysztof Oberda i Ewa Lidke).
 - Podobało mi się zgranie całej grupy. Każdy sobie pomagał – wskazywała na plusy takiej formy warsztatów Anna Kurek z Jeleniej Góry.
 - Niezapomniane wrażenia takie warsztaty, takie emocje, tylu rzeczy tutaj się nauczyłam – entuzjastycznie o warsztatach opowiadała Nikola Sajda ze szkoły w Biedrzychowicach. Jej szkolny kolega, doświadczony w tego typu konkursach i warsztatach podkreślał:
 - Trzeba to kochać, mieć pasję. Wtedy, nawet z trzech składników znalezionych w lodówce można przygotować potrawę godną restauracji z gwiazdkami. Dla dobrego kucharza ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.
 -Serducho jest najważniejsze – zgodziła się z nim Nikola.

DSC_0879.JPG
DSC_0972.JPG
DSC_0971.JPG
DSC_0970.JPG
DSC_0966.JPG
DSC_0965.JPG
DSC_0955.JPG
DSC_0945.JPG
DSC_0933.JPG
DSC_0931.JPG
DSC_0927.JPG
DSC_0923.JPG
DSC_0916.JPG
DSC_0908.JPG
DSC_0906.JPG
DSC_0885.JPG
DSC_0882.JPG
DSC_0881.JPG

Komentarze (4)

Mistrz platynowy ze szkoły przy ul. Leśnej w Jeleniej Górze - gratulacje!

Bardzo mi się podobało i przede wszystkim grupa była bardzo fantastyczna nauczyłam się bardzo dużo dziękuję wam bardzo za spędzony czas w kuchni.

Fajnie, że ta moja inicjatywa przy ul Leśnej w 2008 roku nie poszła na marne i w takiej czy innej formie ale jest kontynuowana!!! - cieszę się na to!! Warto było znosić deprecjonowanie za kreatywność i przedsiębiorczość
...., ja mam ogromną satysfakcję a wy blokujący, wywierający wpływ by ze mną nie współpracowano? dalej siedzicie i w stołki pierdzicie? Zaaaaaaaakupy ważniejsze.

BRAWA I GRATULACJE DLA KONTYNUATORÓW TEJ JAKŻE POŻYTECZNEJ IDEI

Witam. Widze,że nawet dziwki brały udział w tym spektaklu. Gratulacje ;)