Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy. Najważniejsza czynność, to dobrze „rozklepać” mięso (najlepiej pokroić schab tak, jakby się otwierało książkę najpierw na lewą stronę, a później na prawą). Cebule pokroić w kostkę, grzyby w plasterki. Cebule i grzyby podsmażyć, odłożyć część do sosu, pozostałą część dodać do mielonego mięsa; do farszu dorzucić jajko, makę ziemniaczaną; farsz wzbogacić przyprawami, a następnie umieścić go na „rozklepanym” schabie (schab musi pozostawać w jednym kawałku).
Teraz można zwinąć mięso: najpierw zagiąć boki, a następnie zwinąć schab z farszem w roladę. Wierzch rolady oprószyć jeszcze delikatnie przyprawą - zawinąć w folię aluminiową. Piec 1,5 - 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni. Mięso będzie doskonale upieczone, kiedy po nakłuciu drewnianym patyczkiem wylatujący sok będzie przeźroczysty.
Sos grzybowy przyrządzić, wykorzystując pozostałą część podsmażonych grzybów z cebulką z dodatkiem 1 szklanki bulionu. Sos zagęścić ciemną zasmażką.
Upieczone mięso kroić pod kątem (jak makowiec). Juki ułańskie polane sosem świetnie smakują z kluskami śląskimi i zasmażoną kapustą. Można je także podawać z zestawem surówek.
Nowiny Jeleniogórskie nr 34/2008
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...