To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Gotowane na 1258 m n.p.m.

Gotowane na 1258 m n.p.m.

Michał Romanik (na zdjęciu) od pięciu lat gotuje i piecze ciasta na... 1258 m n.p.m. W schronisku „Strzecha Akademicka” razem z Agnieszką Witwicką, specjalistką od mięs, pilnuje, aby głodni i osłabieni turyści o własnych siłach mogli wrócić do domu. Na tej wysokości jedzonko smakuje o niebo lepiej. Duża w tym zasługa znakomitych ciast pana Michała i konkretnej strawy serwowanej przez panią Agnieszkę. W żelaznym zestawie schroniskowego menu można znaleźć kwaśnicę („prawdziwą, na baraninie”), kurczaka po karkonosku, a dla łasuchów sernik. Nie mówiąc o pierogach: ruskich, a w sezonie z jagodami.

Sernik ze „Strzechy Akademickiej”
Produkty:1 kg sera białego, 2 szt. budyniu waniliowego, 0,5 szkl. oleju, 2 całe jajka, 4 żółtka, 1 szkl. cukru, 3 szklanki mleka .
Przygotowanie: ser mielimy, następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy (możemy dodać do masy serowej rodzynki lub trochę kakao, otrzymamy wtedy sernik kakaowy).

Ciasto kruche (pod masę serową): 3 szklanki mąki, 3 całe jajka,1 kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru.
Margarynę wymieszać z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. ok. 10 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto spodowe smarujemy cieniutką warstwą marmolady lub dżemu i wylewamy na nie masę serową, pieczemy około 40 min. w 180 st.

„Kurczak po karkonosku”
Składniki: 1 kurczak, około 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 2 jajka, 3 pieczarki, 1 pierś z kurczaka, 1 marchew, 1 pietruszka, korzeń, 10 dkg sera żółtego, 1 papryka surowa żółta i jedna czerwona, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki; przyprawy: czosnek, majeranek, przyprawa do drobiu, pieprz czarny, pieprz ziołowy.

Przygotowanie: wyjąć kości z kurczaka, posolić i posypać przyprawami; pieczarki opłukać, pokroić w plastry; marchew, pietruszkę i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach; pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski; paprykę pokroić w kostkę. Wyrobić mięso mielone z jajkami, przyprawami i dodać wcześniej przygotowane składniki, wszystko wymieszać. Zawiązać otwory: szyjkę, zakończenie udek i skrzydełek kurczaka - nafaszerować kurczaka. Zaszyć otwór, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, położyć kilka plasterków masła i piec około 1,5 godziny. Następnie wyłączyć i nie otwierając piekarnika, potrzymać około 20 min.

Nowiny Jeleniogórskie nr 27/2008 (1 VII 2008r.)