FASZEROWANA PIERŚ KURCZAKA (1 porcja)
Produkty: 1 pierś z kurczaka, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 plastry ananasa, odrobina masła do smażenia, 2 pomidory do sosu; do farszu: 3-4 pieczarki, 6 plastrów sera żółtego, natka pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w paski; plastry ananasa pokroić w paski. Warzywa i ananasa podsmażyć na maśle. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a następnie wrzucić na patelnię bez tłuszczu (trzymać na ogniu, aż się rozpadną, sos doprawić). Pieczarki i ser żółty pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną natką pietruszki - w piersi z kurczaka (wcześniej oprószyć solą, pieprzem, ewentualnie czerwoną papryką) ostrym nożem zrobić kieszeń i nafaszerować piecarkami z serem. Pierś kurczka podsmażyć lekko z obu stron na patelni, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7 minut. Faszerowaną pierś z kurczaka podawać z sosem pomidorowym, ryżem i jarzynami z ananasem.
Nowiny Jeleniogórskie nr 26/09
Komentarze (2)
ten z lewej to konfi i trzyma sztame z psami.....tepic konfi...
A ten w środku to kurczak. Trzyma sztamę z całym kurnikiem i opłaca koguta. :silly: