To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Faszerowana pierś z kurczaka

Faszerowana pierś z kurczaka

Wariacje kulinarne z kurczakiem w tle proponują czytelnikom „Nowin” uczniowie szkół gastronomicznych, przyszli szefowie kuchni. Udowadniają, że pierś z kurczaka nie musi być daniem... nudnym w smaku i wyglądzie.

Michał Schab i Łukasz Lancewicz (uczniowie ZSLiU w Jeleniej Górze) proponują pierś kurczaka w towarzystwie warzyw i ananasa. Tak przygotowane mięso, podane z kolorowym ryżem i sosem pomidorowym, zadowoli nie tylko smakoszy, ale i estetów.

FASZEROWANA PIERŚ KURCZAKA (1 porcja)
Produkty: 1 pierś z kurczaka, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 plastry ananasa, odrobina masła do smażenia, 2 pomidory do sosu; do farszu: 3-4 pieczarki, 6 plastrów sera żółtego, natka pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w paski; plastry ananasa pokroić w paski. Warzywa i ananasa podsmażyć na maśle. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a następnie wrzucić na patelnię bez tłuszczu (trzymać na ogniu, aż się rozpadną, sos doprawić). Pieczarki i ser żółty pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną natką pietruszki - w piersi z kurczaka (wcześniej oprószyć solą, pieprzem, ewentualnie czerwoną papryką) ostrym nożem zrobić kieszeń i nafaszerować piecarkami z serem. Pierś kurczka podsmażyć lekko z obu stron na patelni, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7 minut. Faszerowaną pierś z kurczaka podawać z sosem pomidorowym, ryżem i jarzynami z ananasem.

Nowiny Jeleniogórskie nr 26/09

Komentarze (2)

ten z lewej to konfi i trzyma sztame z psami.....tepic konfi...

A ten w środku to kurczak. Trzyma sztamę z całym kurnikiem i opłaca koguta. :silly: