To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Chemia i fizyka na kuchennym blacie

Chemia i fizyka na kuchennym blacie

Czy ciekły azot zastąpi w kuchni... wrzącą wodę ? Czy znajdą się amatorzy na lody o smaku... schabowego? Kuchnia molekularna wchodzi do restauracji nie tylko w dalekim świecie. W Jeleniej Górze zwiastunem nowinek kulinarnych był pokaz dla młodzieży szkół gastronomicznych i turystycznej przygotowany przez Daniela Fliga.

Gotowanie a właściwie zamrażanie w ciekłym azocie (przy minus 196 stopni), tworzenie lodów w trzy minuty zamiast trzech godzin, a w dodatku o smaku... wyobraźni kucharza. To tylko jedna z możliwości kuchni molekularnej. Daniel Flig serwował młodzieży lody ogórkowo - koperkowe, ale w najsłynniejszej restauracji molekularnej w Anglii hitem  są lody o smaku jajecznicy z bekonem. Jeleniogórska młodzież miała okazję spróbować, jak smakuje kurczak gotowany a właściwie smażony w wodzie o... 120 stopni (taką temperaturę uzyskuje się poprzez dodanie cukru brzozowego), a następnie wędzony przy pomocy specjalnej maszynki.  Daniel Flig pokazywał także, jak można zmienić konsystencję soku z arbuza, zamieniając go na... kawior. Do soku dodaje się sproszkowane algi morskie w odpowiedniej proporcji, a do wody chlorek wapnia. Sok zaciągnięty do strzykawki kapie do wody, powstają płynne w środku kuleczki niczym kawior. Mistrz kuchni molekularnej eksperymentował  ze smakiem bananowym, porzeczki, pomarańczy...

Więcej o kuchni molekularnej przebojem wchodzącej na świecie i już w Polsce we wtorkowym wydaniu „Nowin Jeleniogórskich”.  

DSC_0682.JPG
DSC_0692.JPG
DSC_0700.JPG
DSC_0702.JPG
DSC_0706.JPG
DSC_0712.JPG
DSC_0714.JPG
DSC_0718.JPG
DSC_0722.JPG
DSC_0725.JPG
DSC_0729.JPG
DSC_0737.JPG
DSC_0740.JPG
DSC_0746.JPG
DSC_0747.JPG
DSC_0757.JPG
DSC_0763.JPG
DSC_0766.JPG

Komentarze (8)

Jezu kochany w której to szkole tak wyglądaja uczennice ?!
jak dziwki i to te tanie ! Świat upadł.

Zaje****y kucharz:) Brawa dla niego, miałam nawet okazję z nim pracować:)
Świetnie Daniel;p

pisze:Doprawdy nie ma za co przepraszać. Po to oteimrawy forum, żeby się na nim wypowiadać. Wartościowa opinia jest ważniejsza niż kilo złota A w tej jest sporo ciekawych spostrzeżeń. Doprawdy nie ma za co przepraszać Oceń komentarz 0 0

zarąbiste kursy prowadzi! megaa po prostu :) aleee lody z ciekłego azotu o smaku ogórka z koperkiem były ochydne, blee :D poza tym to bardzo ciekawe i pan prowadzący bardzo fajny :p

what are the symptoms asthma cancer treatment information
ivermectin http ivermectine

signs of arthritis in legs cure to hair loss
stromectol tablets for humans for sale http ivermectin tablets

asthma side effects symptoms of seasonal allergies
vidalista 20mg http vidalista tadalafil tablets 60 mg

hair growing shampoo what are asthma attacks
ivermectin tablets for humans http ivermectin tablets for humans for sale