ZELNIK - BUREK, tradycyjna potrawa bałkańska
Produkty: 1/2 kg mąki, 1/4 drożdży, 1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka letniej wody.
Farsz: do zelnika świetnie pasuje szpinak z serem feta albo mielone mięso podsmażone osobno z przyprawami, na przykład gyros i zmieszane z ugotowaną kiszoną kapustą.
Do szklanki dajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru i mąki - mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Do szerokiego naczynia wsypujemy mąkę, łyżeczkę oleju, soli, letniej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy produkty ze szklanki, wszystko zagniatamy tak, aby ciasto nie lepiło się pod ręką, odstawiamy na 5-10 minut i znowu zagniatamy. Ciasto musi być elastyczne.
Ciasto dzielimy na 10 części, wałkujemy wałkiem (ciasto musi być cienkie, jak francuskie). Do większej tortownicy wkładamy rozwałkowane 4 części ciasta jedno na drugie, każde kropiąc olejem. Następnie nakładamy farsz i dalej kolejne rozwałkowane części ciasta: na przemian ciasto, farsz, ciasto. Ostatnią warstwę ciasta zaklejamy z pierwszą warstwą od spodu (spodnia warstwa ciasta musi być trochę większa) - jak pierogi. Skrapiamy wierzch olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ręką skrapiamy delikatnie wodą i przykrywamy na 10 minut folią. Kroimy zelnik na trójkąty (jak tort), podajemy z kwaśnym mlekiem lub jogurtem.
Nowiny Jeleniogórskie nr 15/09
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...