AJWAR
Produkty: 5 kg czerwonej słodkiej papryki, 2 bakłażany, 4 strąki ostrej papryki (w wersji na ostro), 2,5 l wody, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki oleju, 5 łyżek cukru, 6 łyżek soli, 6 ząbków czosnku, pieprz czarny w ziarenkach do smaku.
Przygotowanie: paprykę i bakłażany oczyścić z nasion, pokroić (papryki w ósemki). Zaparzyć (nie gotować) w zalewie zrobionej z pozostałych składników. Parykę i bakłażany wyciągnąć z wody druszlakiem, przepuścić przez maszynkę razem z bakłażanem. Do rondla wlać 1 litr oleju, wrzucić masę z papryki i bakłażana, ciągle mieszając - gotować na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać 1 łyżkę musztardy i 1 kostkę rosołu z kury.
Słoiki (z tej ilości produktów wyjdzie około 20 małych słoiczków) ogrzać w piekarniku. Wyjąć z piekarnika, nalać ciepły ajwar (nie napełniać słoików do końca), nie zakręcać słoików, wstawić do nagrzanego piekarnika i delikatnie zapiec (aż zrobi się kożuszek). Wyjąć słoiki z piekarnika i zalać 2 łyżkami oleju. Można (nie trzeba koniecznie) słoiki zagotować.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...