To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

„Smak curry”, w DKF „Klaps”

Termin: 17 czerwiec, 2014 (Cały dzień)

„Smak curry”, dramat, reż. Ritesh Batra (Indie, Francja, Niemcy, 2013)
sala widowiskowa JCK, ul. Bankowa 28/30
Godz. 18:00
Bilety: 10 zł; karnety: 28 zł

 

Życia Ili i Sajaana bardzo się różnią, podobnie jak ich natura i pragnienia. Gdyby nie przypadek, nie spotkaliby się nigdy. Zaniedbywana przez męża gospodyni domowa próbuje zdobyć jego przychylność, gotując mu wyborne obiady. Ila nie wie jednak, że jej wychuchane, pełne miłości posiłki, które wysyła przy pomocy mumbajskiego systemu kurierów żywności zwanych Dabbawalla, trafiają do innego odbiorcy. Zamiast męża kobiety otrzymuje je wycofany, planujący emeryturę (choć wcale nie tak wiekowy!) wdowiec Sajaan. Zawartość menażek tak oczarowuje jego kubki smakowe, że postanawia zbadać, kto jest autorem posiłków, które wytrąciły go ze stagnacji i przypomniały, że życie ma jeszcze smak. Do menażki trafia więc pierwszy, jeszcze lakoniczny list... Tak między dwójką bohaterów nawiązuje się epistolarna znajomość, która z czasem - i kolejnymi posiłkami, przygotowywanymi przez Ilę już dla Sajaana - staje się coraz bliższa. Często kino lekkie mylone jest z błahym - nic bardziej niesprawiedliwego. „Smak curry" to świetny przykład pierwszego i antyteza drugiego. Opowieść utrzymana jest w tonie optymistycznym, który łatwo udziela się publiczności. To zdecydowanie „feel good movie", który w najgorszym kryzysie zawsze widzi światełko na końcu tunelu. Filmowa podróż, która od pierwszej chwili porywa widza ze sobą, angażuje w dylematy swoich postaci, zaraża humorem i oczarowuje. Anna Tatarska - Stopklatka (info: JCK)