To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Wykwintny obiad w pół godziny

Wykwintny obiad w pół godziny

O tym, że przygotowanie wykwintnego obiadu nie musi oznaczać wielogodzinnej pracy, przekonuje Jarosław Kędzierski (na zdjęciu), szef kuchni restauracji Edel w hotelu Rezydencja w Karpaczu. Wprawdzie kilkuletnia praktyka dowiodła, że Polacy najczęściej wybierają karczek z grilla i golonkę, ale uroki kuchni francuskiej kuszą swoim smakiem.

W restauracji Edel karta dań z przysmakami kuchni francuskiej została zmodyfikowana: „turyści w Karpaczu wolą tradycyjną polską kuchnię” - mówi szef kuchni. Dlatego w karcie dań można tutaj obok zupy cebulowej na winie znaleźć swojski żurek czy botwinkę, a obok krewetek królewskich w sosie ziołowo-czosnkowym - kotlety wieprzowe. Z wykwintnych dań największym powodzeniem cieszy się kaczka berberyjska w sosie pomarańczowym i kotlety jagnięce. W domowym zaciszu Jarosław Kędzierski wybiera... pomidorówkę.

Dla amatorów wykwintnych a szybkich obiadów podajemy sprawdzony przepis na francuską bardzo prostą zupę cebulową i kotleciki jagnięce w sosie czosnkowo-rozmarynowym.

ZUPA CEBULOWA (na 2 osoby)
Produkty: 1 duża cebula, 400 ml wywaru drobiowego, 1 kieliszek białego wina wytrawnego, odrobina masła, parmezan tarty i grzanki.
Przygotowanie: cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, dodać wino, zredukować, wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia. Podawać w miseczkach z grzankami, zupę posypać tartym parmezanem.
KOTLETY JAGNIĘCE w sosie czosnkowo-rozmarynowym (na 2 osoby)
Produkty: 500 g combra jagnięcego, 1 ząbek czosnku, 1 gałązka rozmarynu, 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz do smaku, masło, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie: comber jagnięcy kroimy na kotlety, rozgniatamy delikatnie ręką, obsmażamy do zrumienienia z obu stron, dodajemy posiekany rozmaryn i rozdrobniony czosnek, sól, pieprz, podlewamy winem i odrobiną wody, dodajemy miód, dusimy chwilę, zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną. Kotlety podajemy z puree z ziemniaków i brokułami z wody.