Popularna jest...
SAŁATKA „SZUBA”:
Produkty: 30-50 dag śledzi, 5-6 ugotowanych ziemniaków, 5-6 buraków, 5-6 marchewek, 5-6 jajek, majonez do dekoracji, garść zielonej pietruszki, 1 cebula, sos vinegret.
Przygotowanie:
Warzywa i jajka ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki, buraki, marchew zetrzeć na grubej tarce. Układać na talerzu warstwami: ziemniaki, starte buraki (doprawić na kwaśno), marchewka, jajka w plastrach (jajka udekorować „różyczkami” z majonezu). Na wierzchu, na samym środku, ułożyć śledzie z oleju, wymoczone, pokrojone w słupki, z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebulki, dużej ilością natki pietruszki i sosem vinegret.
Dla tych, którym znudził się czerwony kolor ukraińskiego barszczyku, podajemy składniki na barszczyk... zielony.
UKRAIŃSKI BARSZCZ ZIELONY
(gotować, jak barszcz tradycyjny):
500 g mięsa wieprzowego (baza do zupy), 250 g buraków czerwonych, 600 g ziemniaków, 1 marchew i 1 pietruszka, 1 cebula, po 300g szałwii i szpinaku, 1 łyżka zakwasu pszenicznego, 2 jajka ugotowane na twardo, 4 stołowe łyżki śmietany, 1 mała łyżeczka cukru, 1 stołowa łyżka octu, 3 stołowe łyżki topionego masła, 2 stołowe łyżki drobnego szczypiorku, 2 małe łyżeczki pokrzywy, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ostrego pieprzu.
DNI KUCHNI UKRAIŃSKIEJ w restauracji Hotelu Mercure w Jeleniej Górze potrwają do 14 grudnia 2008 roku.
Nowiny Jeleniogórskie nr 47/08
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...