O tym, że moda na kulinaria wykracza poza topowe programy telewizyjne przekonali się ci, którzy w niedzielę przybyli na IV Festiwal Smaków Karkonoszy do Karpacza. Pięciu profesjonalnych mistrzów kulinarnych na oczach widzów przygotowywało przystawkę, zupę i danie główne, a amatorki Kuchni Liczyrzepy zaproponowały dania, które walczyły o prawo wejścia na rok do karty menu restauracji „Dwór Liczyrzepy” w Karpaczu. W tym roku prym wiodła kaszanka zapiekana w cebuli, ale danie Teresy Cierlik z Rząsin – karp zapiekany z grzybami i śmietaną – na tyle uwiódł jury, że w okresie Świąt Bożego Narodzenia także i tę potrawę będzie można znaleźć w karcie menu „Dwór Liczyrzepy”.
Festiwal kulinarny w tym roku miał bogata oprawę jarmarku połaczonego z warsztatami dla dzieci i dorosłych oraz występami na scenie. Więcej o festiwalu w najnowszym numerze „Nowin Jeleniogórskich”.
Komentarze (7)
Super impreza- szkoda, że raz w roku.
w czasach wyzysku za 1.200,- zł. i bizantyjskich rządów POlitycznej klasy burżuazyjnej publiczne gotowanie drogich rarytasów jest co najmniej nie stosowne
z tego co wiem to tam można już za 5zł zjeść smaczną i dużą porcję!
Anek raz w roku, bo w Karpaczu 10 m-cy niby zimy i dwa niby lata.
Impreza wspaniała! Bardzo dziękujemy organizatorom - pomysłodawcom, uczestnikom za Ich wkład, zaangażowanie. Prosimy o jeszcze! Cieszmy się ,że możemy uczestniczyć w tak wspaniałych widowiskach- Jarmarkach, bo życie jest krótkie, a smutków moc. DZIĘKUJEMY!
A TROLLOWA NAJADŁA SIĘ ZA DARMOCHE ,CZEMU JA WPUSZCZACIE DO LUDZI,APETYT ODBIERA MACIORA
Ale to menu restauracji Liczyrzepa z obcymi daniami z dalekiego wschodu jak czebureki, czy inne pyzdry to jest SZOKUJĄCE. Jak kucharz restauracji, która nosi taką nazwę śmie beszcześcić kulturę Sudetów daniami nie mającymi nic wspólnego z naszym regionem. Człowieku czy ty kiedykolwiek słyszałeś o tutejszej kuchni, która istniała setki? Wiesz co to jest Śląskie Niebo chociażby, potrawa wywodząca się z okolic Bystrzycy Kłodzkiej, która obecnie jest oficjalnym daniem regionalnym woj.dolnośląskiego wpisana na listę dań regionalnym Ministerstwa Rolnictwa, potrawa jedzona od setek lat tutaj w śląskich górach Sudetach!