To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Piróg lwowski z... Wrzosowej Krainy

Swoje gospodarstwo ekologiczne Danuta Dzedzej (na zdjęciu) z Nowej Kuźni (gmina Gromadka) nazywa „eko-muzeum”: gościom oferuje tutaj nie tylko nocleg i jedzenie, ale przede wszystkim służy informacją o korzeniach i tradycji tego miejsca. Gospodarstwo wraz z innymi ekologicznymi przystankami z okolicy należy do „Wrzosowej Krainy”.

Pani Danuta o sobie mówi: „jestem góralką z Wadowic”, ale przyznaje, że kultywuje tradycję kulinarną teściowej, pochodzącej spod Lwowa. Nic więc dziwnego, że sztandarowym daniem w eko-muzeum w Nowej Kuźni jest...

PIRÓG LWOWSKI
Produkty na farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej, 3-litrowy garnek ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków, 2-3 cebule, pieprz, sól;
Produkty na ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka roztopionej margaryny, szczypta soli, 4-5 dag drożdży;

Przygotowanie: Zaczynamy od farszu - cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, połączyć z kaszą i ziemniakami.

Drożdże wymieszać z 1 łyżką mleka - odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Do miski wsypać mąkę, dodać 1 całe jajko i 1 żółtko (białka nie wyrzucać - będzie potrzebne), rozczyn, pozostałe produkty i wyrobić ciasto drożdżowe. Nie czekać, aż ciasto urośnie - uformować kulę i przełożyć ją na wysmarowaną tłuszczem blachę. Zrobić w kuli wgłębienie, wsadzić tam farsz, zalepić ciastem, z powrotem uformować kulę. Posmarować białkiem i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.

Podawać z sosem cebulowym: 4-5 pokrojonych cebul dusić bez wody i bez tłuszczu na patelni; następnie dodać 2-3 łyżki wody i dusić z połową kostki margaryny; na końcu dodać śmietanę (12 proc. lub 18 proc.), jeszcze pięć minut dusić, dodać pieprz, kostkę rosołową, ewentualnie wegetę. Piróg lwowski kroić i podawać z gorącym sosem cebulowym!

Nowiny Jeleniogórskie nr 41/2008 z 7 X 2008r.