Trzydziesta edycja „Małej Wielkanocy” to okazja do obejrzenia i smakowania przysmaków kilkunastu stołów przygotowanych do konkursu przez artystów wiejskich z wiosek Dolnego Śląska. Już wkrótce w Łomnicy pojawią się regionalne przysmaki górali czadeckich, galicyjskie smakowitości Polaków z Bośni, kresowe pyszności z Podola i Lwowskiego. Przyjadą zespoły z Markocic, Działoszyna, Gościszowa, Czernej, Henrykowa, Rząsin, Zbylutowa, Skorzenic, Czerwonej Wody i Włosienia. Na stołach wielkanocnych jak zwykle zakróluje żur – najstarsza zupa naszej kultury. Ten wielkanocny okraszony bywa obficie kiełbasą, szynką, cząstkami jaj i posypany tartym chrzanem. Dojdą do tego kiełbasy, szynki, galarety i słodkości w postaci mazurków, bab i serowych pasch. Tego wszystkiego nie zabraknie w Łomnicy w Niedzielę Przewodnią 27 kwietnia. Swoje wielkanocne przysmaki pokażą też goście z Czech i Niemiec. Konkurs rozpocznie się o godzinie 11.oo i potrwa do późnego popołudnia. W jego trakcie ze swoją muzyką i pieśniami wystąpią zespoły górali: podhalańskich – „Janicki” z Czarnego Boru i czadeckich – „Pojana” z Piławy Dolnej. Chętni mogą nauczyć się dekorowania jaj tradycyjnymi technikami podczas warsztatów plastyki obrzędowej, a potem podziwiać wiosnę w romantycznym łomnickim parku.Konkurs organizuje Fundacja Dominium Łomnica, a swego wsparcia udzieliło Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Samorząd Województwa Dolnośląskiego.
Ostatnio komentowane
allergy asthma relief asthma rates
stromectol for sale http...
allergies and kids options treatment center
albuterol inhaler without...
Może cymbale zaczniesz się czepiać tych na górze?Boisz się prymitywów z...
severe hair loss gi journal
ivermectin for humans http ivermectin...
journal of gastrointestinal endoscopy fish allergy symptoms
...