To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Holenderskie pączki

Holenderskie pączki

Przepis na pączki z rodzynkami (Oliebollen) przywiozła w Karkonosze Katarzyna Janiak (na zdjęciu) prosto z Holandii, gdzie mieszka od wielu lat. Holendrzy nie wyobrażają sobie przywitania Nowego Roku bez Oliebollen. Holenderski przepis na pączki doskonale nadaje się na przyjęcie z szampanem po polsku!

Produkty: (60 niewielkich pączków)
1 kg mąki, 1 litr letniego mleka lub wody, 80 g miękkiego masła, 20 g soku z cytryny, 10 g soli, 50 g cukru, 80 g drożdży, 200 g rodzynek, olej do pieczenia, cukier puder do posypania.

Sposób przyrządzenia:
Rodzynki namoczyć; drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Do obszernej miski wsypać mąkę, dodać zaprawę drożdżową, masło, cukier oraz resztę mleka i mieszać aż do utworzenia gładkiej masy. Do ciasta dodać sok z cytryny oraz odcedzone rodzynki, a na końcu sól. Ponownie wymieszać całość starannie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia. Nabierać ciasto większą łyżką (może być łyżka do zupy lub łyżka do nakładania lodów) i piec w głębokim oleju o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Piec jednocześnie taką ilość pączków, aby swobodnie pływały w oleju. Opiekać je 3 do 4 minut. Podawać gotowe pączki posypane cukrem pudrem.

Nowiny Jeleniogórskie nr 1/09