ZUPA GULASZOWA
(dla 10 osób albo...
dużej rodziny na dwa dni)
Produkty: 1,5 kg wołowiny gulaszowej bez żyłek, pokrojonej w 1-cm kostkę, 1,5 kg cebuli pokrojonej w talarki, 1 czerwona i 1 zielona świeża papryka, 2 pomidory, 1 kg ziemniaków, pół kostki smalcu, 1 mały słoik koncentratu pomidorowego, 1 główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pół butelki czerwonego wytrawnego wina, pieprz, sól, tymianek, majeranek, magi, kminek, chili, papryka słodka.
Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, paprykę i pomidory w drobniejszą kostkę. Cebulę udusić na smalcu na kolor brązowy (kiedy będzie miała złoty kolor, dodać 1 torebkę słodkiej papryki w proszku), dodać przecier pomidorowy i mięso (bez wody!). Mięso obsmażyć krótko na dużym ogniu, a potem pod przykryciem na małym ogniu dusić 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone ziemniaki, papryki, pomidory, dolać wody (do konsystencji zupy). Gotować do miękkości warzyw. Dorzucić przyprawy (oprócz chili). Dodać czerwone wino. Zagotować. Na koniec na ostro przyprawić chili. Podawać z białym pieczywem.
Nowiny Jeleniogórskie nr 49/08
Komentarze (4)
:lol: nic nowego nie wymyslil pan kalisz ja robie podobnie plus jeden skladnik i gwarantuje ze takiej pychotki nie jadl pan kalisz i jego goscie,napewno zajade posmakowac tej kuchni i moze zdradze swoj dodatek pozdrawiam :lol:
najlepsza gulaszowa jest w karpaczu w kwadracie!
arthritis pain relief medicine for arthritis pain in hands
vardenafil http levitra
upper gi problems foundation allergy
covid and ivermectin http where to buy ivermectin