KREM POMIDOROWY
1 cebula
olej
bazylia
czosnek
1 puszka pomidorów z puszki
papryka słodka i ostra
sól, pieprz,
woda
mąka
masło
jajko
250g śmietana 18%
Pokrojoną w kostkę cebulę lekko szklimy na oleju w garnku. Dodajemy bazylię i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy przez chwilę, aby czosnek nie zarumienił się zbyt mocno, bo wówczas będzie gorzki. Do garnka wrzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką do smaku. Dolewamy ostrożnie wodę. Konsystencja nie może być jednak zbyt rzadka, ani gęsta. Można dodać jeszcze sól i pieprz według uznania. Gotujemy około 20 minut. Następnie miksujemy wszystko w blenderze. W osobnym naczyniu przygotowujemy podprawę zacieraną, czyli łączymy mąkę z masłem, tak aby uzyskać konsystencję pasty. Do podprawy dolewamy odrobinę kremu i dopiero wówczas łączymy stopniowo z pozostałą częścią potrawy. Całość gotujemy i studzimy do temperatury około 80 stopni Celsjusza. Ponownie zagęszczamy. Tym razem podprawą przygotowaną z żółtka i śmietany oraz odrobiny kremu. Podprawę wlewamy do garnka. Ponowie doprawadzamy do wrzenia.
GRZANKI
bułka
zioła prowansalskie
suszona natka pietruszki
masło
Pokrojoną w drobną kostkę i przyprawioną bułkę podsmażamy na maśle.
KREM GROSZKOWY
1 cebula
olej
2 ziemniaki
1 marchewka
1 puszka groszku konserwowego
woda
mąka
masło
jajko
250g śmietana 18%
sól, pieprz
Pokrojoną w kostkę cebulę lekko szklimy na oleju w garnku. Dodajemy do tego ziemniaki i marchewkę, również pokrojone w kostkę. Przyprawiamy ziołami i dusimy. Dosypujemy groszek z puszki. Zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła warzywa i doprawiamy ponownie do smaku. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Wszystko miksujemy w blenderze. W osobnym naczyniu przygotowujemy podprawę zacieraną, czyli łączymy mąkę z masłem, tak aby uzyskać konsystencję pasty. Do podprawy dolewamy odrobinę kremu i dopiero wówczas łączymy stopniowo z pozostałą częścią potrawy. Całość gotujemy i studzimy do temperatury około 80 stopni Celsjusza. Ponownie zagęszczamy. Tym razem podprawą przygotowaną z żółtka i śmietany oraz odrobiny kremu. Podprawę wlewamy do garnka. Ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Jeśli chcemy połączyć kremy, pamiętajmy o tym, aby jeden z nich był gęstszy.
Komentarze (5)
tragedia jest przeglądanie i poruszanie się na tej stronie już nie powiem o galerii która nie działa brak przewijania zdjęc
Szkoda, że nj24 promuję osobę która tak naprawdę nie potrafi gotować.. Niestety ale Łukasz tej zupy nie wykonał sam.. On ją tylko mieszał podczas gotowania i wypowiadał się jak te zupy powinno się robić (czytał przepis i powtarzał). Kiedy usłyszał, że ma wypowiedzieć się do gazety to rozum mu odjęło... Tak naprawdę to nie on tu powinien być na tych zdjęciach i to nie od powinien być podpisany pod tym przepisem... Bo on nawet tych przepisów sam nie przygotował..Mógł pamiętać o kimś jeszcze!
Nikt nie udowodni, że margaryna jest lepsza od masła.
Bo to masło jest lepsze od margaryny!
No proszę, takich zawistnych uczniów mamy w szkole... Zamiast się cieszyć, że piszą o naszej szkole, to oczerniać po nazwisku, i nawet jeśli to prawda. Bardzo nieładnie.