To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Gotowali pod okiem mistrzów

Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów

W gościnnych progach Zespołu Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu zorganizowano  warsztaty i rozegrano konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z Jeleniej Góry, Mysłakowic, Karpacza, Szklarskiej Poręby, Bolesławca, Biedrzychowic, Wolsztyna, Poznania. To już szósta edycja Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoszy Kucharzy  i Barmanów, organizowana przez  Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze, Starostwo Powiatowe i Miasto Karpacz. Tym razem zwyciężyła ekipa prowadzona przez mistrza kulinarnego, Dariusza Wyborskiego.

Przez dwa dni młodzież pod okiem mistrzów kulinarnych (Dariusza Wyborskiego, Piotra Motały i Adriana Zalewskiego) zapoznawała się z tajnikami pracy. W trzecim dniu zespoły konkurowały ze sobą na... bankietowe stoły wielkanocne.
- Szósta edycja konkursu różni się od poprzednich. To nie szkoły rywalizują ze sobą, a ekipy powstałe w wyniku losowania – tłumaczył Marek Szopiński, prezes Zrzeszenia Handlu i Usług w Jeleniej Górze, inicjator konkursu.
Uczestnicy warsztatów i konkursu z entuzjazmem mówili o wynikach pracy:   
- Jest super! Wszystko mi sią podoba: warsztaty, integracja z innymi zespołami.  Nauczyłem się  tutaj choćby tego, jak wyjmuje się kości z indyka, jak zrobić galarety. Szkoła uczy teorii, tutaj  jest praktyka -  mówił Sebastian, uczeń Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie.
- Nie uczestniczę w konkursie, jedynie przyglądam się i pomagam. I muszę powiedzieć, jest wiele dań, które mnie zachwycają.  Nigdy takich  nie widziałem. Świetny pomysł z tymi warsztatami – chwalił  warsztaty Seweryn  Zarzycki, uczeń pierwszej klasy szkoły gastronomicznej w Karpaczu.  
W sześciu edycjach konkursu wzięło udział dotychczas 50 szkół.  
Po raz piąty na warsztaty i konkurs ze swoimi uczniami z  Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mysłakowicach przyjechała Iwona Łaczna:
- Bardzo dobrze się stało, że w tym roku jest gra zespołowa – komentowała trzydniowe warsztaty i sam konkurs -  Młodzież może przez to poznać się nawzajem,  nauczyć współpracy. Same warsztaty ze śniadaniem wielkanocnym, pasztetami, przystawkami to był  naprawdę świetny pomysł. Uczniowie dużo się nauczyli od mistrzów.
O tym, jak ważne i potrzebne dla uczniów szkół gastronomicznych są tego typu inicjatywy, w kuluarach konkursu mówił Jędrzej Borodko,  tegoroczny maturzysta technikum gastronomicznego w Karpaczu:
- Wystartowałem w tym konkursie w ubiegłym roku, zajęliśmy trzecie miejsce. Niemal natychmiast otrzymałem pięć ofert pracy. Takie konkursy otwierają drzwi do świata gastronomii.  

Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów
Gotowali pod okiem mistrzów

Komentarze (3)

NIECH SIE UCZO I GOTUJO :) wyglada smacznie

Wygląda obrzydliwie w stylu - dużo i gestego. brr

Srdecznie pozdrawiam Piotra Motale .Wienia.

Please, enable ads on this site. By using ad-blocking software, you're depriving this site of revenue that is needed to keep it free and current. Thank you.